Dreptate în Anglia pentru o româncă, șefă la resurse umane pentru British Council în Dubai: Ana Maria fusese concediată după concediul de maternitate

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O româncă, directoare de resurse umane de la The British Council, al cărei loc de muncă din Dubai a fost "eliminat" în timp ce se afla în concediu de maternitate, a câștigat dreptul ca un tribunal britanic de muncă să judece cazul ei de discriminare.

Ana-Maria Beldica lucra ca manager de echipă pentru egalitate pentru organizația finanțată de contribuabilii din Emiratele Arabe Unite, dar i s-a spus că postul ei nu mai există cu mai puțin de două luni înainte de a se întoarce din concediul de maternitate.

Ana-Maria Beldica, născută în România, a încercat să își dea în judecată angajatorul din Emiratele Arabe Unite, dar i s-a spus că organizația caritabilă poate solicita imunitate diplomatică datorită legăturilor sale cu guvernul britanic. British Council a opus rezistență solicitărilor de sesizare a unui tribunal britanic, susținând că nu avea dreptul să facă acest lucru deoarece nu a lucrat pentru ei în Marea Britanie.

Dar Ana Maria a obținut acum dreptul de a intenta un proces la un tribunal național britnic pentru ocuparea forței de muncă, după ce un judecător a constatat că British Council a încercat "să se plaseze efectiv în afara domeniului de aplicare a legii", opunându-se încercării sale de a obține dreptate în Regatul Unit.

Ana-Maria Beldica lucra ca manager de echipă pentru resurse umane și egalitate în Emiratele Arabe Unite pentru The British Council, finanțat de contribuabilii britanici, când i s-a spus că rolul ei va fi desființat cu puțin timp înainte de a se întoarce din concediul de maternitate.

Dreptate în Anglia pentru o româncă, șefă la resurse umane pentru British Council în Dubai

 

Românca a fost angajată de British Council din 20 martie 2016 până la 31 decembrie 2020, ca manager de resurse umane responsabil cu furnizarea de sprijin pentru operațiunile sale din Iordania, Liban, Teritoriile palestiniene ocupate, Siria, Yemen și Irak.

La 8 august 2020, ea a început concediul de maternitate, care urma să dureze până la 14 noiembrie în cursul aceluiași an.

Însă, la 24 septembrie 2020, cu puțin peste o lună înainte de a se întoarce la serviciu, șeful său ierarhic i-a transmis că postul său nu mai exista din cauza unei restructurări. I s-a spus că ar putea candida pentru un rol în noua structură, iar în noiembrie 2020 au avut loc mai multe reuniuni de consultare, care au confirmat că postul ei urma să fie eliminat. Româncei nu i s-a oferit un post alternativ și a fost informată că locul său de muncă va fi desființat la 31 decembrie 2020.

Românca a depus mai multe plângeri cu privire la concedierea sa, dar i s-a spus că angajarea sa era reglementată de legislația din Emiratele Arabe Unite și că ar trebui să se adreseze instanțelor de acolo. Dar a constatat că birocrația a împiedicat-o să facă acest lucru; la fel și capacitatea angajatorilor săi de a pretinde imunitate diplomatică, datorită legăturilor sale strânse cu guvernul britanic, în cazul în care i-ar fi dat în judecată cu succes în EAU.

2. -imagine fara descriere- (british-council-eau.PNG)

Ana Maria fusese concediată pe nedrept, după concediul de maternitate

 

British Council are posibilitatea de a solicita imunitate diplomatică în Emiratele Arabe Unite împotriva proceselor intentate de angajați, ceea ce a determinat un judecător britanic de muncă să decidă că un tribunal va avea loc în Regatul Unit, potrivit  Daily Mail

Ana Maria Beldica a înaintat apoi cazul său la Tribunalul britanic pentru ocuparea forței de muncă, unde a constatat că avocații care reprezintă British Council au insistat că rolul ei nu are legătură cu Marea Britanie. Dar judecătorul de muncă Pavel Klimov i-a dat acum dreptul de a intenta procesul, declarând: "Imunitatea nu stinge răspunderea".

El a declarat că, într-un caz anterior intentat împotriva British Council de către un angajat din EAU în 2014, organismul a susținut cu succes că poate invoca imunitatea diplomatică pentru a nu fi dat în judecată în conformitate cu legislația locală și că este probabil să facă același lucru în cazul doamnei Beldica. "Constat că imunitatea pârâtului de a fi dat în judecată în EAU distruge efectiv legătura cu acel sistem de drept, indiferent cât de puternică ar fi fost în caz contrar“, a explicat judecătorul.

 „Imunitatea nu stinge răspunderea“

 

"Dreptul internațional cutumiar și dreptul intern britanic, în spirit, dacă nu în literă, prevăd că imunitatea în statul forului nu trebuie să conducă la situația în care un angajat nu își poate urmări angajatorul în instanța statului angajatorului. Nu pot să văd cum ar fi fost intenția Parlamentului să permită pârâtului, în esență o organizație privată, dar care, prin asocierea sa strânsă cu puterea executivă a statului britanic, se bucură de anumite privilegii - cum ar fi imunitatea față de acțiunile în justiție în state străine - să se pună efectiv în afara legii. Acest lucru nu poate fi corect.

Statul de drept și separarea puterilor cu un sistem de control și echilibru sunt principii fundamentale care stau la baza ordinii constituționale din Regatul Unit și sunt elemente esențiale ale unei democrații funcționale. Plângerile reclamantului vor continua acum să fie soluționate pe fond", a conchis el.

Dacă nu se ajunge la o înțelegere, cazul va continua la tribunalul britanic pentru ocuparea forței de muncă la o dată ulterioară.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

03 oct 2024, 23:07 in Sport
PAOK - FCSB, rezultat final
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel