Drama afgană continuă. Forțele Aeriene Germane au evacuat până acum 600 de afgani de pe aeroportul din Kabul

Eduard Pascu |
Data publicării:
Fortele Aeriene Germane/Twitter
Fortele Aeriene Germane/Twitter

Forțele Aeriene Germane au efectuat până acum cinci zboruri pentru salvarea afganilor care s-au adăpostit de teama talibanilor pe aeroportul din Kabul.

Ceea ce se întâmplă în aceste momente în Afganistan reprezintă teama și disperarea față de un regim taliban.

Afganistanul nu va fi o democraţie, această ţară urmând să fie condusă conform legii islamice, a declarat miercuri într-un interviu agenţiei Reuters un membru de rang înalt al mişcării talibanilor, Waheedullah Hashimi, transmite Agerpres.

În urma preluării puterii de către aceştia pe cale militară după retragerea trupelor internaţionale conduse de SUA, Afganistanul ar putea fi guvernat de un consiliu de conducere, în timp ce liderul suprem al mişcării islamiste, Haibatullah Akhundzada, îşi va păstra probabil acest statut, spune reprezentantul talibanilor.

Structura de putere pe care o descrie Hashimi - acesta având acces la procesul decizional din interiorul mişcării talibane - va avea asemănări cu modul în care Afganistanul a fost condus în perioada anterioară când talibanii au fost la putere, între 1996 şi 2001. Atunci, liderul suprem, mollahul Omar, a rămas în umbră şi a lăsat gestionarea problemelor curente ale ţării în sarcina unui consiliu.

Haibatullah Akhundzada va avea probabil o funcţie deasupra celei de şef al unui asemenea consiliu, oarecum similar aceluia de preşedinte. ''Probabil adjunctul lui (Akhundzada) va juca rolul de preşedinte'', spune Hashimi.

Liderul suprem al talibanilor are trei adjuncţi, aceştia fiind Mawlavi Yaqoob, fiul mollahului Omar, Sirajuddin Haqqani, liderul puternicei reţele Haqqani, şi Abdul Ghani Baradar, care conduce biroul politic al talibanilor de la Doha (Qatar).

Multe chestiuni despre modul în care talibanii vor conduce Afganistanul rămân a fi clarificate, menţionează Hashimi, precizând însă că Afganistanul nu va fi o democraţie.

Podul aerian făcut de forțele Coaliției, care fără doar și poate este cel mai mare pod aerian umanitar din istorie pare să nu facă față acestui alux de afgani care vor să fugă din fața talibanilor.

Forțele Aeriene Americane au declarat că execută un zbor pe oră, dar numărul afganilor este foarte mare. Forțele aeriene germane au efectuat până acum cinci zboruri în urma cărora 600 de afgani au fost duși în siguranță.

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel