Discuțiile Rusia-Ucraina s-au încheiat. Negociator ucrainean: se poate ajunge la un compromis

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Discuțiile Rusia-Ucraina de marți s-au încheiat și vor fi reluate miercuri, anunță unul dintre negociatorii ucraineni, potrivit CNN. Negocierile sunt dificile, dar este loc pentru compromis, susține ucraineanul.

Discuțiile de marți s-au încheiat și vor reîncepe miercuri, a anunțat Mykhailo Podoliak pe Twitter.

„Vom continua mâine. Un proces de negociere foarte dificil. Sunt contradicții fundamentale. Totuși, există spațiu pentru compromis. În pauză, lucrul pe subgrupe va continua”, a explicat Podoliak.

A patra rundă a discuțiilor dintre cele două părți a început luni după ce a negocierile au fost oprite începând de săptămâna trecută.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina au luat o ''pauză tehnică'' până marţi

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi manifestase, ieri, într-un mesaj video speranţa că în cursul serii urma facă un bilanţ al acestei noi runde de ''negocieri dificile''. ''O videoconferinţă între delegaţiile (ucraineană şi rusă) a început deja astăzi. Ea continuă. Toată lumea aşteaptă noutăţi. Vom reveni în cursul serii'', a declarat preşedintele ucrainean despre această a patra rundă de negocieri, ce are loc online, spre deosebire de precedentele trei, care s-au desfăşurat în Belarus.

''Trebuie să rezistăm şi să luptăm pentru a câştiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile'', a adăugat Zelenski în mesajul său, potrivit AFP.

Kievul transmisese mai devreme că va cere din nou Moscovei un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de preşedintele rus Vladimir Putin.

Acesta din urmă cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.

Kremlinul a ameninţat luni mai devreme că armata rusă ''nu exclude posibilitatea de a lua sub control total marile oraşe deja încercuite'', în timp ce continuă luptele la periferia capitalei Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel