Dan Barna, referitor la Avocatul Poporului: "Sper să nu ajungem în situația aceasta dureroasă"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Preşedintele USR, Dan Barna, consideră că Renate Weber nu este potrivită pentru a ocupa poziţia de avocat al poporului, arătând că aceasta a acoperit în Parlamentul European problemele din Justiţie, în timp ce USR îl susţine pe Eckstein Kovacs Peter, care ar avea "anvergura morală de a fi credibil în acest rol".

"Înţeleg că astăzi domnul Ciorbea a transmis PSD o scrisoare prin care a spus 'nu mai aveţi avocat al poporului'. Deci, pe aceeaşi logică, domnul Ciorbea era al PSD, doamna Weber, sper să nu ajungem în situaţia aceasta dureroasă, va fi a lui ALDE. Pentru că exact despre asta a fost vorba: ultimul avocat al poporului, din păcate, nu a fost al poporului, decât ca etichetă la intrare, dar în realitate, ca manifestare politică şi ca responsabilitate faţă de atribuţiile pe care le avea, a fost un avocat al PSD, de la un capăt la altul", a spus Dan Barna luni, într-o emisiune la Digi24.

Liderul USR a adăugat că formaţiunea îl susţine pe Eckstein Kovacs Peter, care "este un profesionist, o personalitate a vieţii politice şi civice din ultimii ani, care are o susţinere bună şi dinspre societatea civilă".

"Există deja o susţinere parlamentară importantă, şi dinspre USR, şi dinspre PNL, şi dinspre UDMR, minorităţi... Sper să avem înţelepciunea de a înţelege, exact în contextul lui 26 mai şi tot ce a urmat de atunci, că această poziţie nu este o poziţie de administrator la o regie de electricitate sau de cărbuni, ci este chiar o personalitate de care depinde stabilitatea noastră ca stat democratic", a subliniat Barna.

El a adăugat că viitorul avocat al poporului "e important să fie o persoană care să aibă anvergura morală de a fi credibil în acest rol".

"Cumva, vreau să cred că şi în actuala majoritate sunt oameni care înţeleg cum ar arăta o Românie în care Renate Weber, care a susţinut în Parlamentul European că în România Justiţia nu are nicio problemă şi că ceea ce fac dânşii e o corectare a statului de drept, deci Renate Weber ca avocat al poporului sau Eckstein Kovacs Peter, o personalitate care în momentul în care a fost pus în situaţia de compromis moral a avut tăria să demisioneze, să iasă din politică, rămânând moral", a declarat preşedintele USR.

 

Kovacs Peter, susținut de USR

 

Barna a mai spus că USR a ajuns la numele lui Eckstein Kovacs Peter după "discuţii cu societatea civilă".

Grupurile parlamentare ale ALDE din Senat şi Camera Deputaţilor au desemnat-o luni pe Renate Weber drept candidat pentru funcţia de Avocat al Poporului, a anunţat preşedintele formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu. El a precizat că fosta europarlamentară este susţinută pentru această funcţie de întreaga coaliţie PSD - ALDE.

Victor Ciorbea a înaintat luni o adresă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor prin care a informat că mandatul său de Avocat al Poporului a încetat, a anunţat instituţia într-un comunicat.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că în interiorul coaliţiei PSD-ALDE s-a stabilit că propunerea pentru funcţia de Avocat al Poporului va reveni celor de la ALDE. "Avocatul Poporului este al celor de la ALDE. Nu am stabilit nume", a declarat premierul, la Palatul Parlamentului, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel