Curtea Supremă din Italia a interzis unui bărbat să mai cheltuie excesiv, după ce și-a spart averea cu amanta româncă. Italianul a fost plasat în grija unui tutore

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Curtea Supremă din Italia (Foto: Freepik)
Curtea Supremă din Italia (Foto: Freepik)

Caz unic în Italia. Un bărbat care și-a cheltuit averea cu amanta româncă și a întrerupt plata pensiei alimentare către soția sa, a fost plasat de judecători în grija unui tutore. Decizia Curții de Casație îi dă dreptate fostei soții, după ce au dispărut din averea acestuia peste 500.000 de euro. 

Curtea Supremă de Casație din Italia a judecat un caz ciudat petrecut în orașul Ferrara, în care o femeie a dus un război juridic împotriva fostului soț care, după un divorț consensual, și-a risipit rapid averea pentru a se distra cu amanta sa, o tânără româncă.

Această situație, considerată normală și legitimă până la un moment dat, a devenit obiectul unui proces, după ce s-a considerat că bărbatul pune în pericol plata pensiei alimentare datorate. 

Bătălia în instanță a durat ani de zile

 

Potrivit publicației de limbă italiană Il Sussidiario, bătălia juridică, care a durat ani de zile s-a încheiat în cele din urmă cu victoria fostei soții. Deși în primă instanță câștigase, sentința fusese anulată în apel, când Curtea a considerat că (excluzând pensia alimentară a fostului soț) soția divorțată "avea alte mijloace de a plăti sau garanta creditul".

Pe de altă parte, Curtea Supremă a decis să facă apel la conceptul de "prodigalitate", definit de Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca fiind tendința aproape patologică de a cheltui banii în mod excesiv "în raport cu condițiile socio-economice și cu valoarea care poate fi atribuită în mod obiectiv banilor" și care nu poate fi atribuită unei eventuale probleme psihice de care suferă fostul soț, dar care, cu toate acestea, implică riscul de sărăcie. La dosar a fost depusă și o expertiză medico-legală din care reiese că bărbatul nu are nicio afecțiune psihică.

Italianul e liber să-și cheltuiască banii cum vrea, însă fosta soție nu trebuie să sufere din cauza exceselor sale

 

În motivarea hotărârii, Curtea Supremă a reiterat că "o persoană este liberă să dispună de bunurile sale cum dorește" și nimeni nu poate spune fostului soț al femeii cum să își cheltuiască banii. Cu toate acestea, această libertate nu poate implica, nici măcar colateral, "o condiție în care nu mai este în măsură să asigure îndatoririle de solidaritate care i-au fost deja impuse", cu referire clară la pensia alimentară pe care trebuie s-o plătească. 

Bărbatul, se mai arată în sentință, a avut un comportament "prodigios" și a riscat excesiv în raport cu condițiile sale socio-economice. Astfel, acesta a cheltuit într-o perioadă relativ scurtă de timp aproximativ 512.000 de euro.

Prin urmare, judecătorii italieni au stabilit că cea mai potrivită alegere este ca fostul soț să fie încredințat în grija unui tutore, a cărui singură sarcină va fi aceea de a se asigura că acesta plătește ceea ce s-a convenit în decizia de divorț. Practic, acesta nu va mai avea voie să cheltuiască averea fără acordul tutorelui. 

 

-------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel