Cum sa alegi uleiul de motor perfect pentru masina ta

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Alegerea uleiului de motor pentru masina nu este un lucru atat de simplu pe cat pare. Uleiul de motor este de mai multe tipuri, fiecare fiind potrivit pentru anumite modele de masini.

Ce este uleiul de motor

Uleiul de motor este lichidul care asigura lubrifiera motorului si fara de care autoturismul nu poate functiona. Acesta are rolul de a diminua frecarea componentelor motorului crescandu-le astfel durata de viata, dar reducand si consumul de carburant.

Rolul uleiului de motor nu se opreste insa aici. Uleiul asigura racirea pieselor componente din motor, le curata de depunerile de murdarie si de carbon si le protejeaza impotriva corodarii.

Prin urmare, uleiul de motor are numeroase beneficii pentru masina. Tocmai din acest motiv trebuie sa alegi un ulei de motor de calitate, potrivit motorului masinii tale.

 

Categorii de uleiuri de motor

1. SAE. Uleiul SAE este produs de asociatia inginerilor de motoare de transport SAE International. Aceste tipuri de uleiuri indeplinesc toate caracteristicile de vascozitate ale uleiurilor la diferite temperaturi si se impart in lichide de iarna, de vara si all-seasons.

2. API. Potrvit Institutului American al Petrolului (American Petroleum Institute - API) uleiurile de motor sunt impartite in doua grupe: grupa S este pentru motoarele pe benzina si grupa C pentru motoarele diesel. Fiecare grupa este impartita in mai multe categorii, in functie de caracteristicile acesteia.

Categoria S este destinata motoarelor pe benzina si este impartita in patru clase distincte:

- SJ - recomandata pentru utilizarea in cazul motoarelor fabricate inainte de 2001;

- SL - destinata motoarelor fabricate inainte de 2004;

- SM - prevazuta pentru motoarele fabricate inainte de 2010. In plus, uleiurile SM sunt rezistente la temperaturi scazute, la oxidare si la formarea de sedimente;

- SN - aceasta clasa a fost introdusa pe piata in 2010 si este cea mai eficienta dintre toate. Uleiurile SN permit economisirea de combustibil si impiedica uzura prematura a turbocompresorului fara a deteriora garniturile si inelele de etansare.

Categoria C – marcajul folosit in motoarele Diesel pentru uz comercial. In prezent, in functie de anul de fabricatie a vehiculului, se folosesc uleiuri de diferite clase: CH-4, CI-4, CJ-4 si CK. Numarul 4, care urmeaza dupa primele trei clase indica faptul ca uleiul este potrivit pentru motoarele in patru timpi. Iata pentru ce tipuri de motoare este potrivita fiecare:

- CH-4 – destinata motoarelor care fac uz de combustibil de inalta calitate. Are un continut de sulf mai mic de 0,5%.

- CI-4 – include toate uleiurile care ofera o protectie sigura a motorului si a sistemului de recirculare a gazelor (EGR) de depuneri de funingine si uzura prematura;

- CJ-4 – aceste uleiuri au o stabilitate termica ridicata si sunt rezistente la oxidare;

- CK – uleiuri destinate motoarelor fabricate incepand cu anul 2017.

3. ACEA. Asociatia Europeana a Producatorilor de Automobile defineste, la randul ei, teri categorii pentru uleiurile de motor, in functie de caracteristicile de functionare a masinilor.

- А/В - pentru motoarele diesel sau pe benzina;

- C - pentru motoare cu catalizatoare sau cu filtre de particule;

- E - pentru motoarele cu carburant diesel ale autovehiculelor de transport si vehiculelor speciale.

 

Tipuri de uleiuri de motor in functie de compozitia lor

Indiferent de clasificare exista mai multe tipuri de uleiuri de motor. Institutul American al Petrolului a clasificat uleiurile in cinci categorii distincte, in functie de tehnologia de fabricatie, dupa cum urmeaza:

- Grupul I: Uleiuri de motor fabricate prin distilarea petrolului fara tratari suplimentare.

- Grupul II: Petrol distilat care a fost supus rafinarii suplimentare.

- Grupul III: Petrol distilat fabricat prin metoda de rafinare structurata cu hidrocracare multipla preliminara, utilizandu-se hidrogen.

- Grupul IV: Poli-alfa-olefine cu catene scurte, obtinute prin sinteza chimica.

- Grupul V: Produse avand la baza polieter sintetizat chimic.

 

Compozitia uleiurilor de motor

- Minerale. Aceste tipuri de uleiuri de motor contin lubrifianti care au la baza grupele I si II in concordanta cu clasificarea;

- Semi-sintetice. Compozitia acestor uleiuri de motor nu include mai mult de 25% din uleiurile din grupele III, IV sau V. Sunt mult mai eficiente decat cele minerale.

- Sintetice. Compozitia acestora include mai mult de 30% din produsele din grupele III, IV sau V. Au un interval de inlocuire mult mai mare si dizolva aditivii mult mai bine.

Informatii furnizate de Autopieseonline24

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel