Cum poți cumpăra sau închiria o casă în Grecia cu mai puțin de 700 de euro. Explicațiile agenților imobiliari

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Cum poți cumpăra sau închiria o casă în Grecia cu mai puțin de 700 de euro. Explicațiile agenților imobiliari
Cum poți cumpăra sau închiria o casă în Grecia cu mai puțin de 700 de euro. Explicațiile agenților imobiliari

Cumpărarea sau construirea unei proprietăți a devenit mai scumpă în Grecia, în timp ce ratele dobânzilor au crescut vertiginos.

Chiriile sunt în continuă creștere, iar casele cu o chirie lunară mai mică de 700-800 de euro care pot găzdui o familie sunt tot mai puține.

Împrumuturile subvenționate ale statului grec, în valoare de 1 miliard euro, care le-au oferit tinerilor o oportunitate de a achiziționa locuințe s-au încheiat și acum decizia de a cumpăra o locuință trebuie este mai dificilă.

În teorie, cumpărarea proprietății este întotdeauna de preferat în locul închirierii, deoarece este o investiție, în timp ce închirierea este consum. Dar întrebarea este dacă cineva îndeplinește condițiile pentru a face o achiziție.

Iată sfaturile experților

 

Nu discutați despre soluția de cumpărare dacă nu aveți cel puțin 30-35% din valoarea proprietății. În primul rând, pentru că băncile nu mai împrumută celor care nu pun propriul capital în investiție și, în al doilea rând, pentru că toate costurile de transfer a imobilului trebuie plătite la semnarea contractului, scrie presa din Grecia.

Nu procedați la achiziționarea unei proprietăți dacă nu v-ați asigurat că puteți obține un împrumut de la bancă. Aceasta se apreciază pe baza profilului general al fiecăruia: gestionarea anterioară a datoriilor, nivelul veniturilor, cheltuielile suportate de fiecare. Toți potențialii debitori sunt evaluați înainte de aprobarea plății împrumutului.

Rezistența bugetului familiei este cea care determină în cele din urmă decizia. Cheltuielile lunare fie pentru chirie, fie pentru rata de credit nu pot depăși 30-40% din venitul lunar deoarece, în timp, vor apărea probleme în acoperirea altor nevoi de bază.

 

Chirii mai mici de 9 euro pe metru pătrat în centrul Atenei 

 

Dacă se presupune că bugetul gospodăriei „își poate permite” 700 de euro pe lună pentru acoperirea nevoii de locuințe, opțiunile pe regiuni sunt următoarele:

1. În suburbiile de nord, prețul mediu de vânzare al unei proprietăți a ajuns la 2.850 de euro pe metru și prețul mediu de închiriere la 10-11 euro. Deci zona este potrivită doar pentru închirierea unei căsuțe de ordinul a 60-65 metri pătrați. Dar acestea au devenit extrem de greu de găsit, deoarece șansele de a găsi o astfel de închiriere în suburbiile de nord sunt foarte limitate.

Pentru posibilitatea de cumpărare, ar fi nevoie să se limiteze la o casă în valoare de aproximativ 185.000 de euro și să dispui de circa 55.000-60.000 de euro cash pentru a menține plata lunară la cote de 630 - 650 euro cu o perioadă de rambursare de 30 de ani.  

2. În suburbiile de est, șansele sunt mai mari. Cu un preț mediu de vânzare de 1.890 de euro, dar și un preț mediu de închiriere de aproape 8 euro pe metru pătrat, o casă de 90 de metri pătrați poate fi  închiriată cu 700-750 de euro lunar.

În ceea ce privește achiziția, dacă cineva găsește  51.000 de euro  necesari pentru acoperirea a 30% din valoarea proprietății precum și costurile de transfer, se poate menține rata lunară la cotele de 570-580 de euro.

3. În centrul Atenei găsești chirii și mai mici sub 9 euro pe metru pătrat și prețuri de vânzare sub 1.900 de euro. Dar trebuie avută grijă de starea proprietății care urmează să fie cumpărată sau închiriată, deoarece vechimea aduce costuri crescute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel