Cum faci cel mai bun gem de prune. Rețeta simplă cu rezultat garantat

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Cum faci cel mai bun gem de prune. Un desert clasic și extrem de delicios
Cum faci cel mai bun gem de prune. Un desert clasic și extrem de delicios

Gemul de prune este excelent pentru prepararea prăjiturilor și a deserturilor. Puteți face un stoc frumos pentru sezonul de iarnă, urmând rețeta noastră simplă și elegantă. 

Gemul de prune (sau dulceața de prune) este excelent pentru a face prăjituri. Doar câteva linguri de gem adăugate și desertul se transformă imediat în unul memorabil. Puteți pregăti un stoc frumos de borcane pentru sezonul de iarnă, astfel încât să aveți mereu la dispoziție o dulceață delicioasă pentru micul dejun sau pentru gustările copiilor.

Singurul lucru pe care trebuie să îl faceți pentru ca gemul să rămână intact și să nu se piardă este să curățați și să sterilizați borcanele, ceea ce este extrem de important pentru o bună păstrare.

Ingrediente (pentru aproximativ 1 kg de gem)

 

- 1 kg de prune

- 400 g zahăr

- 1 lămâie netratată

Mod de preparare

 

Începem prin a steriliza borcanele (împreună cu capacele deșurubate) prin fierberea lor acoperite cu apă într-o cratiță timp de 30 de minute. Când apa este călduță, se scot din oală și se usucă foarte bine, apoi se așază cu capul în jos pe o cârpă de bumbac.

Se spală foarte bine lămâia netratată.

Cu un cuțit mic și ascuțit, îndepărtați coaja, având grijă să nu tăiați partea albă și amară a citricelor. Păstrați coaja deoparte. Stoarceți lămâia și strecurați-o printr-o sită, îndepărtând semințele și pulpa.

Se spală prunele și se pun într-o strecurătoare. Se usucă perfect cu prosoape de hârtie și se scot sâmburii, lăsând sucul din fructe să cadă într-un castron mare. La final, se taie în bucăți mici.

Vezi și: Trufe cu cafea - desertul fără coacere gata cât ai clipi

Luați o cratiță înaltă din oțel inoxidabil cu fundul antiaderent. Se transferă prunele tăiate în cratiță, se adaugă zahărul și sucul de lămâie și se amestecă bine cu o lingură de lemn.

Porniți flacăra de sub aragaz și țineți-o aprinsă timp de 20 de minute, veți vedea că sucul începe să se evapore. După acest timp, se reduce flacăra și se adaugă coaja de lămâie.

Se amestecă din când în când pentru ca amestecul să nu se lipească de fundul cratiței. Se continuă astfel încă 25-30 de minute.

În acest moment, gemul ar trebui să fie gata.

Cum facem testul farfuriei

 

Pentru a vă asigura că dulceața este în punctul potrivit pentru a fi pusă la borcan, faceți testul farfuriei. Luați o lingură de dulceață și puneți-o în mijlocul farfuriei, apoi înclinați-o. Dacă dulceața ajunge foarte greu la capătul farfuriei, înseamnă că este gata. Dacă, dimpotrivă, este încă prea lichidă, continuați să o gătiți la foc mic încă câteva minute.

Nu uitați să îndepărtați coaja de lămâie din amestec.

Luați borcanele și umpleți-le până la margine, închideți-le ermetic și, la final, întoarceți-le cu susul în jos. Ștergeți cu o cârpă umedă orice urmă de gem de pe exterior și lăsați gemul să se răcească. Acum puneți borcanele într-un loc uscat, departe de sursele de căldură.

Gemul de prune se păstrează aproximativ un an, dar când deschideți borcanul, aveți grijă să îl puneți în frigider pentru a evita formarea de mucegaiuri dăunătoare.

Vezi și: Tartă cu piersici, proaspătă și parfumată. Se face foarte ușor și e perfectă vara

Sfaturi și variații

 

Gemul de prune este excelent întins pe felii de pâine unsă cu unt, pe felii de pâine de casă, pe felii de pâine prăjită sau cu biscuiți.

Serviți-l cu suc de fructe la micul dejun sau ca gustare pentru copiii dumneavoastră.

Dacă doriți, puteți pregăti tarte sau prăjituri care necesită câteva linguri de gem care se adaugă în aluat. De multe ori, puteți adăuga și câteva linguri din această dulceață în gogoși pentru a le da o aromă minunată și un gust inconfundabil.

De asemenea, puteți folosi gemul pentru a face brioșe într-un mod diferit și mai gustos.

Dacă serviți dulceața de prune ca desert, asociați-o cu un pahar de Lambrusco proaspăt sau cu un vin roșu dulce spumant.

 

------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel