Cum explică Ciucă dezicriminarea evaziunii fiscale de până la 1 milion euro dacă se plătește paguba

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Evaziunea fiscală în Italia a ajuns la 83 de miliarde de euro. Guvernul Meloni, gata să ia măsuri dure. Sursa - Pexels
Evaziunea fiscală în Italia a ajuns la 83 de miliarde de euro. Guvernul Meloni, gata să ia măsuri dure. Sursa - Pexels

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dezincriminează evaziunea fiscală în cazul în care prejudiciul este sub un milion de euro și este plătit de făptuitor. 

Odată promulgată legea, oricine produce o evaziune fiscală sub un milion de euro și achită prejudiciul scapă de pedeapsă. Legea a fost promovată în Parlament de PSD și PNL. USR a depus o contestație la Curtea Constituțională, dar a fost respinsă. 

Președintele PNL, Nicolae Ciucă spune că astfel "situația se remediază" mai bine și că se combate evaziunea fiscală. 

"Proiectul de lege al combaterii evaziunii fiscale a fost promulgat de președintele României. După cum a constatat și CCR în motivarea avizului de constituționalitate, România trece la o nouă etapă judiciară în aceste spețe. Au fost destule cazuri în care executarea pedepsei nu a remediat fapta incriminată. Recuperarea prejudiciului de până la un milion de euro + o majorare de 15% + dobânzi/penalități are un potențial mult mai mare de remediere a situației. Prin acest proiect de lege, se întărește capacitatea statului de a combate evaziunea fiscală. Din alte prevederi, reamintesc doar că nereținerea impozitelor și/sau a contribuțiilor se pedepsește cu până la 5 ani închisoare, iar pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale se primește o pedeapsă de până la 10 ani închisoare," spune Nicolae Ciucă. 

Conform Eurostat, România are cel mai mic grad de colectare a taxelor din Uniunea Europeană. Aceeasi sursă spune că o vină importantă o are și evaziunea fiscală uriașă din țara noastră. În fiecare an, România pierde în acest mod nu mai puțin de 9 miliarde de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel