Cum a ajuns o mânăstire românească din Elveția să controleze o firmă cu venituri de milioane de euro

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Sora Antonia, stareța Mănăstirii Protecției Maicii Domnului din Elveția
Sora Antonia, stareța Mănăstirii Protecției Maicii Domnului din Elveția

O mănăstire ortodoxă românească din Elveția conduce o companie cu venituri de milioane de euro. Potrivit investigației realizate de o publicație elvețiană, firma este activă în domeniile auto și imobiliare. 

O mănăstire ortodoxă românească situată în satul Les Sciernes-d'Albeuve din Elveția conduce o companie globală activă în industria auto și imobiliară, potrivit unei investigații realizate de ziarul Tages-Anzeiger.

Mănăstirea numită „Monastère de la Protection de la Mère de Dieu” (Mănăstirea Protecției Maicii Domnului), înființată în 2013, are ca stareță sora Antonia, care figurează ca director cu semnătură individuală a companiei BCCH Group Switzerland AG. Compania are filiale în Franța, România și Marea Britanie, iar în 2022 a declarat vânzări de peste 36 de milioane de lei în România. Deși stareța Antonia a renunțat la funcția de administrator unică a companiei la sfârșitul anului 2023, legătura dintre mănăstire și BCCH Group persistă. 

Sora Antonia, director general al companiei 

 

Potrivit cercetărilor publicației amintite, sora Antonia figurează în registrele comerțului din Elveția și Franța sub numele ei real. Din iulie 2019, stareța mănăstirii a condus BCCH Group Switzerland AG în calitate de director cu semnătură individuală. Compania operează în sectoarele de retail auto și imobiliare în toată Europa și Asia, potrivit site-ului companiei.

După înființare, adresa firmei a fost înscrisă în registrul comerțului direct la mănăstire. Mănăstirea în sine este o asociație care, la fel ca toate mănăstirile din cantonul Fribourg, este scutită de taxe, potrivit ziarului. 

Filiale în mai multe țări

 

Potrivit raportului, BCCH Group are mai multe sucursale, una în Franța, una în România și una la Londra. În România, cifrele de afaceri ale companiei sunt disponibile public: în 2022, BCCH Group Switzerland AG ar fi declarat vânzări de peste 36 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 7 milioane de franci (peste 7 milioane de euro, n.r.)

La sfârșitul anului 2023, numele stareței Antonia de administrator BCCH cu o singură semnătură a fost scos din registrul comerțului, scrie ziarul. Stareța nu a dorit să comenteze informațiile din media asupra BCCH Group Switzerland AG.

Cu toate acestea, legătura companiei cu mănăstirea încă există. Adresa companiei se află acum la o cabană de lemn din Les Sciernes-d'Albeuve care aparține unui cuplu din Geneva și a cărui cutie poștală are pe ea numele de familie a doi români.

Conform registrului comerțului, femeia face parte din consiliile de conducere ale tuturor companiilor BCCH. Când jurnaliștii au sunat la soneria cabanei, două călugărițe au deschis-o și au spus că locuitorii sunt plecați, mai scrie sursa citată.

Compania cumpără imobile în sat

 

Între timp, mănăstirea a început să cumpere proprietăți în sat, între care o fermă mică și un fost centru antroposofic care în prezent este în renovare. Potrivit anchetei, stareța a explicat într-un videoclip YouTube despre achiziționarea centrului, că prietenii mănăstirii și mulți donatori au strâns 1,6 milioane de franci. În plus, o bancă i-a acordat un împrumut de jumătate de milion de franci.

 

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel