Criza castraveților: creșterea prețurilor la energie lasă serele britanice goale

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Criza castraveților: creșterea prețurilor la energie lasă serele britanice goale
Criza castraveților: creșterea prețurilor la energie lasă serele britanice goale

Într-un mic colț din sud-estul Angliei, sere imense stau goale, deoarece costul ridicat al energiei îi împiedică pe proprietarii lor să folosească căldura pentru a cultiva castraveți pentru piața britanică, scrie Reuters.

În alte părți ale țării, cultivatorii nu au reușit, de asemenea, să planteze ardei, vinete și roșii, după ce creșterea prețurilor la gazele naturale de la sfârșitul anului trecut a fost amplificată de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a făcut ca aceste culturi să devină neviabile din punct de vedere economic.

Afectarea fermelor din Marea Britanie, care au nevoie de gaz pentru a contracara vremea neprielnică din țară, este unul dintre nenumăratele moduri în care criza energetică și invazia au afectat aprovizionarea cu alimente din întreaga lume, producția globală de cereale și uleiuri comestibile fiind, de asemenea, amenințate.

În Marea Britanie, este posibil să crească prețurile la alimente într-o perioadă de inflație istorică și să amenințe disponibilitatea unor bunuri precum sandvișul cu castraveți, care este prin excelență britanic, servit la turneul de tenis de la Wimbledon și la marile hoteluri din Londra.

 

Costul producerii unui castravete a crescut de la 25 de pence la 70

 

În timp ce anul trecut, producerea unui castravete în Marea Britanie costa aproximativ 25 de pence, în prezent acest cost s-a dublat și va ajunge la 70 de pence atunci când prețurile mai mari la energie vor intra pe deplin în vigoare, potrivit organismului de comerț British Growers.

Marți, în cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, castraveții de mărime normală se vindeau cu doar 43 de pence.

"Prețurile la gaze fiind atât de mari, este un moment îngrijorător", a declarat pentru Reuters cultivatorul Tony Montalbano, în timp ce se afla într-o seră goală la Roydon, în Lea Valley, unde de 54 de ani trei generații din familia sa cultivă castraveți.

Toți cei 30.000 de metri pătrați de sere de la afacerea sa Green Acre Salads, care aprovizionează grupuri de supermarketuri, inclusiv liderul de piață Tesco, Sainsbury's și Morrisons, sunt în prezent goale.

Anul trecut a plătit 40-50 de pence pe termie pentru gazul natural. Săptămâna trecută prețul a fost de 2,25 lire sterline pe termie, după ce a atins pentru scurt timp un record de 8 lire sterline după invazia Rusiei.

 

Prețul îngrășămintelor s-a triplat față de anul trecut

 

Prețul îngrășămintelor s-a triplat față de anul trecut, în timp ce costul dioxidului de carbon - utilizat atât pentru a ajuta la creștere, cât și la ambalare - și al forței de muncă au crescut și ele.

"Ne aflăm acum într-o situație fără precedent, în care creșterile de costuri au depășit cu mult capacitatea unui cultivator de a face ceva în acest sens", a declarat Jack Ward, șeful British Growers.

Inflația din Marea Britanie a atins în februarie un maxim al ultimilor 30 de ani de 6,2% și se preconizează că se va apropia de 9% la sfârșitul anului 2022, contribuind la cea mai mare scădere a nivelului de trai din anii 1950.

 

Aproximativ 90% dintre cultivatorii de castraveți și ardei nu vor mai produce dacă prețurile la gaze rămân ridicate

 

Uniunea Națională a Fermierilor spune că Marea Britanie avertizează că producția britanică de ardei ar putea scădea de la 100 de milioane anul trecut la 50 de milioane în acest an, iar cea de castraveți de la 80 de milioane la 35 de milioane.

În timpul iernii, Marea Britanie a importat de obicei aproximativ 90% din culturi precum castraveții și roșiile, dar a avut consumul asigurat din producția internă în timpul verii.

Asociația cultivatorilor din Lea Valley, ai cărei membri produc aproximativ trei sferturi din recolta de castraveți și ardei dulci a Marii Britanii, a declarat că aproximativ 90% nu au plantat în ianuarie, în timp ce jumătate dintre ei nu au plantat încă și nu vor planta dacă prețurile la gaze rămân ridicate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel