Cristina Tarcea, RĂZBOI cu Lia Savonea: "E prima oară când un președinte CSM face asta"

Narcis Popa |
Data publicării:

 Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a declarat, luni, după ce Lia Savonea că va convoca Secția pentru judecători pentru a stabili responsabilitatea conducerii ÎCCJ, că, pentru prima oară, un șef CSM ar pune în discuție hotărâri judecătorești irevocabile.

"Pentru prima oară, un președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care este garantul independenței justiției, ar pune în discuție hotărâri judecătorești irevocabile, definitive și, și mai rău de atât, ar pune în discuție hotărâri pronunțate în recurs în interesul legii pentru că Înalta Curte s-a pronunțat încă din anul 2006 într-un recurs în interesul legii ni se explică în materie de organizarea completului sunt aplicabile dispozițiile din legea 304 modificată, și nu cele din legea 78 pe 2000. De altfel, legea 78 pe 2000 nici nu era aplicabilă Înaltei Curți, ea era aplicabilă doar instanțelor inferioare, pentru că articolul 29, alineatul 2 face referire la complete specializate alcătuite potrivit legii 92/92, iar legea 92/92 nu viza Înalta Curte pentru că, la acea dată, Înalta Curte avea o lege separată, o lege specială, dar toate acestea vor trebuie lămurite în decizia Curții Constituționale. Președintele Secției Penale, care provine de la o curte de apel care avea obligația de a constitui complete specializate, a ridicat această problemă în cadrul Colegiului de conducere. Fiind o problemă inclusă pe ordinea de zi, a trebuit să se răspundă acestei probleme și s-a răspuns în sensul că toate completele sunt specializate", a declarat Cristina Tarcea, la sediul CSM.

Reacția președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție vine după ce președintele CSM, Lia Savonea, a declarat, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ, că va convoca Secția pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanței supreme și, probabil, va fi dispus un control al Inspecției Judiciare. Potrivit șefei CSM, responsabilitățile privind constituirea completelor revine conducerii Înaltei Curți. Mandatul Cristinei Tarcea se va încheia în luna septembrie a acestui an și nici nu și-a depus candidatura pentru al doilea mandat.

Cristina Tarcea a precizat, luni, că așteaptă motivarea Curții Constituționale, pe completurile de 3.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel