EXCLUSIV  Cristian Pîrvulescu, INTERVIU EXCLUSIV pentru ŞtiriDiaspora. Cât de mult vor cântări "ĂŞTIA" în balanţa alegerilor prezidenţiale

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Ce rol au avut dezbaterile celor doi candidaţi în opţiunea de vot a românilor din afara graniţelor, cât de mare este interesul acestor cetăţeni pentru cel de-al doilea scrutin şi cre este de fapt miza acestor alegeri, sunt întrebările la care a răspuns politologul Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru ŞtiriDiaspora.ro.

"Nu cred că dezbaterile vor juca un rol important pentru mobilizarea electoratului într-o parte sau în alta, să fiu sincer. Cred că prezenţa la vot era, în mare măsură, stabilită dinainte. Deci, mă aştept ca prezenţa la vot să fie cel puţin la fel de mare în Diasporă cum a fost şi în primul tur de scrutin.

Poate şi mai mare câtă vreme au înţeles că nu este foarte dificil. Dar, pe de altă parte, miza efectivă a acestor alegeri, în care lucrurile par să fie tranşate dinainte, ar putea să inhibe prezenţa la vot pentru că prezenţa la vot este stimulată şi de miză", a declarat Cristian Pîrvulescu, pentru ŞtiriDiaspora.

Cât despre termenul folosit de Viorica Dăncilă la adresa cetăţenilor din Diaspora, încercând să citeze, în mod ironic, o declaraţie mai veche a preşedintelui Klaus Iohannis, politologul susţine că ar putea avea un anume efect, în funcţie de mobilizarea în mediul online.

"Depinde foarte mult de modul de mobilizare pe reţelele sociale care se va realiza. M-am gândit şi eu că 'ăştia' ar putea să joace un rol în mobilizare şi să stimuleze votul negativ şi nu numai. Doamna Dăncilă a făcut o serie de erori de adresare în ultimele zile care ar putea să mobilizeze o parte din electorat. Dar, totuşi, miza nu s-a schimbat. Poate că da, poate că nu, este greu să anticipez", a mai precizat Cristiasn Pîrvulescu.

Prezenţa la urnele din străinătate este una mai mare decât prima zi din turul I, a apreciat politologul, care a vorbit şi despre efectul pe care îl are această prezenţă în balanţa alegerilor.

"Sigur că prezenţa mai mare a electoratului din Diapsora avantajează un candidat, asta este evident de la primul tur, nu avem niciun fel de dubiu".

În concluzie, Cristian Pîrvulescu a făcut o scurtă precizare privind organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate.

"În ceea ce priveşte Diaspora, a fost cea mai bună organizare care a existat vreodată, asta este o evidenţă", a conchis politologul, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel