Cozonac fără frâmântare - iese pufos și aromat. Rețeta pas cu pas, perfectă pentru începători

Cozonac fără frâmântare - iese pufos și aromat. Rețeta pas cu pas
Cozonac fără frâmântare - iese pufos și aromat. Rețeta pas cu pas

Rețeta de cozonac fără frământare este o rețetă simplă, care poate fi făcută chiar și de cei începători în ale „bucătărelii”. Rezultatul este un cozonac de casă bine crescut, pufos și aromat. Rețeta pas cu pas.

Cozonac fără frământare este o rețetă perfectă pentru cei care vor să facă cozonac în casă, însă nu știu sau nu vor să frământe aluatul. Totodată, este o rețetă care poate fi făcută de cei fără prea mare experiență în bucătărie.

Cozonacul este un preparat tradițional nelipsit de pe mesele de Crăciun sau de Paște. În plus, cozonacul pregătit în casă nu are egal și nu se compară deloc cu unul cumpărat.

Ingrediente pentru cozonac fără frământare

 

Pentru aluat ai nevoie de:

-  500 grame făină albă 000

- 3 gălbenușuri de ou

- 100 grame zahăr

- 100 grame unt topit

- 225 ml lapte

- sare

- coajă de lămâie bio

- 1 pliculeț drojdie uscată

Pentru umplutură ai nevoie de:

- 250-300 grame nucă măcinată

- 150 grame zahăr

- 2 albușuri

- 2 linguri cacao

- 1 ou (pentru uns)

Mod de preparare, pas cu pas

 

Pentru acest de cozonac fără frământare nu este nevoie de prea multe pregătiri. Sunt câțiva pași de urmat, însă efortul este mult redus dacă ne gândim la varianta clasică. Această tehnică de preparare a aluatului, cu dospire la rece, se folosește la pizza, gogoși sau plăcinte. Dacă este executat corect, aluatul iese pufos și aromat.

Pasul 1

Cernem făina și amestecăm cu drojdia uscată, fără însă s-o dizolvăm. Amestecăm zahărul în laptele cald până când se topește. Facem o gropiță și adăugăm gălbenușurile peste făină și laptele călduț în care s-a topit zahărul. Se amestecă ușor, apoi se adaugă coaja de lămâie și untul topit. Toate ingredientele se amestecă timp de câteva minute până când se încorporează bine.

Pasul 2

Aluatul obținut se acoperă cu o folie alimentară din plastic și se dă la frigider pentru câteva ore sau chiar peste noapte. Această tehnică se numește dospire la rece și nu este deloc dificilă.

Pasul 3

Aluatul dospit la rece se întinde pe un blat de lucru și se pregătește umplutura. Batem albușurile spumă împreună cu zahărul, apoi turnăm nuca măcinată, pudra de cacao neagră și amestecăm ușor.

Întindem umplutura peste foaia de aluat cu ajutorul unei spatule, iar apoi rulăm ușor. După rulare, marginile cozonacului se pliază în interior.

Pasul 4

Așezăm cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și îl lăsăm la temperatura camerei cel puțin o oră.

Pasul 5

Înainte să-l dăm la cuptor, ungem cozonacul cu ou bătut și îl decorăm cu jumătăți de nucă.

Atenție la procesul de coacere! Cuptorul trebuie încălzit în prealabil la 170 grade Celsius, iar acest cozonac fără frământare trebuie să stea la cuptor aproximativ o oră. Ca la mai toate rețetele, timpul de coacere depinde de tipul de cuptor.

Atunci când e copt, scoatem cozonacul din tavă, îl acoperim cu un șervet de bucătărie din bumbac și îl lăsăm la răcit.

Acum te poți lăuda prietenilor că ai făcut un cozonac pufos și aromat.

Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut această rețetă de cozonac fără frământare, cu siguranță îți va plăcea și cea de Chec cu nuci, fără făină și fără drojdie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy