Coronavirus în România: Autoritățile anunță ce măsuri iau la frontiere

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu și șeful Poliției de Frontieră, Ioan Buda susțin în aceste momente o conferință de presă.

Măsuri pentru punctele de frontieră și în teritoriu, în zonele în care sunt izolați sau în carantină români care vin din afara țării

„După apariția COVID în UE s-au intensificat măsurile la punctele de trecere și pe frontiera verde. Începând din 22 februarie, din Italia au intrat în România peste 42.000 de persoane”, a spus Ion Buda.

„S-au făcut instructaje privind măsurile pe care trebuie să le ia fiecare polițist pentru protejarea lui și a celorlalți. Au fost distribuite 100.000 de măști, 51.000 de mănuși și dezinfectant și au fost alocați peste 2 milioane de lei inspectoratelor de poliție în acest scop. Au fost întocmite 19 dosare penale în care sunt cercetate 26 de persoane pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Am dispus să fie monitorizate persoanele care se întorc din zonele infectate, astfel încât să fie depistați cei care la intrarea în țară nu declară că vin din zone de risc. Amenda este între 10.000-20.000 pentru persoane fizice”, a declarat Liviu Vasilescu.

Autoritățile au anunțat măsuri fără precedent - sunt interzise adunările cu peste 1.000 de participanți, s-au suspendat zborurile din și spre Italia, precum și cursele regulate rutiere și feroviare ale operatorilor de transport spre această țară, iar de miercuri se închid școlile.

 

Măsurile pentru a evita răspândirea coronavirusului

 

În urma ședinței de luni a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, au fost adoptate următoarele măsuri pentru a evita răspândirea coronavirusului:

-Se suspendă cursurile în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcție de situație. After-school-urile rămân deschise.
-Se suspendă transportul rutier de persoane pentru toate cursele operatorilor de transport înspre și dinspre Italia. Măsura este valabilă de astăzi, 10 martie, până pe 31 martie.
-Începând cu 12 martie și până la 31 martie sunt suspendate transporturile feroviare către și dinspre Italia.
-Sunt sistate programele de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare, dacă nu au fost începute înainte de 9 martie.
-A fost instituită obligația pentru unitățile de alimentație, precum și pentru furnizorii publici și privați de transport persoane de a dezinfecta frecvent suprafețele, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitaclul în mijloacele de transport.
-Pentru evenimentele cu un număr de maxim 200 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul direcției de sănătate publică.
-Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să lucreze la domiciliu.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat că nu se închid frontierele terestre, ci decizia vizează serviciile regulate efectuate de operatori de transport spre și dinspre Italia. "Sunt 66 de linii operate de 91 de operatori pe ruta România- Italia", a precizat el. "Trebuie să ne concentrăm eforturile la frontieră asupra mașinilor personale", a spus și premierul Ludovic Orban.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel