Coronavirus. Asistentă româncă în Italia: "De nouă ore nu am mâncat, nu am băut, nu am mers la toaletă. Respir greu. Sper să rezist!"

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

O asistentă româncă stabilită în Italia a povestit experienţa dintr-o secţie de reanimare unde a fost repartizată în aceste zile, în care spitalul în care lucrează a devenit, după cum ztice ea, un "centru de COVID-19". Femeia a descris situaţia pacienţilor dar şi a personalului medical din unitate, care este aproape de epuizare, cu ore întregi lucrate fără pauză, fără mâncare şi fără să meargă nici măcar la toaletă de cele mai multe ori.

Asistenta româncă a început prin a descrie măsurile luate de spitalul unde lucrează şi cum gestionează situaţia.

"De ieri am început să lucrez în reanimare. Clinica în care lucrez s-a transformat in centru Covid, de altfel ca toate spitalele din regiune.

Avem două reanimări de patru locuri instituite ad hoc, una care era un stroke, deci subinstensiv, şi au fost aduse 4 ventilatoare de anestezie din sălile de operaţie, pentru că nu erau altele. Cealaltă reanimare, unde sunt eu, a fost deschisă în locul a două săli de ortopedie...

În spital sunt circa 150 locuri, din care unii în izolament în zona galbena, suspecți în aşteptarea rezultatului, de tampon, şi alţii pozitivi în zona roșie în respiraţie spontana, cu c-pap sau cască.

În prima reanimare, din patru pacienti, de o săptămână, nicio îmbunătățire, deşi la unii le-a făcut pronarea. Analizele de sânge arată la toti covid-pozitiv un PCR foarte inalt, în timp ce procalcitonina este foarte puţin ridicată. Mulţi sunt leucopenici, transaminaze alterate. Nu le-am facut pronare, nu ştiu ce mai aşteapta şeful... noi avem şi ECMO, dar nu cred că e cazul. Nici nu cred ca avem dispozitiv antiplagă escara, pentru pronare, pentru ca le-au luat în cealaltă reanimare şi nu avem nici pat adecvat", scrie românca.

 

"De nouă ore nu am mâncat, nu am băut, nu am mers la toaletă"

 

Aceasta a povestit apoi experienţele personale prin care a trecut de când a intrat pe secţie.

"Nici ieri, nici azi n-am ieşit din reanimare. Nouă ore am stat fără să beau, fără să mănânc şi să fac pipi.

Suntem două asistente, dar numai eu sunt cu experienţă, dar nu mai intrasem în reanimare de acum şase ani... Mi-a fost teamă în prima zi până să intru pe secţie... de virus nu de altceva. Acum m-am obişnuit... mi-e cald şi respir greu, dar asta e... sper să rezist".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel