Jurnalistul Cornel Nistorescu, directorul publicației Cotidianul, sociologul Dorel Abraham, Ioan Aurel Pop, sunt câţiva dintre colaboratorii UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, titrează
www.revista22.ro.
Jurnaliștii de la Revista 22 publică tabelul cu cele 200 de nume de colaboratori, printre care profesori, ziariști, istorici, actori, ingineri etc., în facsimil.
„În februarie1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe (CIE, continuatorul DIE), a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE). Drept urmare, la 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Aşa numita ”Brigadă Antiemigraţie” se ocupa cu ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.” Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualităţii româneşti: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) etc.“, scrie cercetătorul Mădălin Hodor.
Președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, a declarat pentru revista 22 ca nu are nicio explicatie a faptului ca apare pe lista de colaboratori ai Departamentului Securitatii Statului, care se ocupa de problema migratiei romanesti. ”Nu am semnat niciun angajament cu Securitatea si nici nu am dat rapoarte”, spune domnia sa.
Foto- Facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News
A murit Mihai Leu. Mesajul familiei, în miez de noapte
Bogdan Bolojan /
02 iul 2025, 00:17
România a pierdut în seara zilei de 1 iulie 2025 una dintre cele mai emblematice figuri ale sportului: Mihai Leu, campion mondial la box și fost campion național la raliuri, a încetat din viață la vârsta de 56 de ani, pe un pat de spital de la Institutul Clinic Fundeni din București. Deși ani de-a rândul a luptat cu o boală nemiloasă, în stilul său caracteristic de luptător, corpul său a cedat în cele din urmă în fața recidivei cancerului de colon, boală cu care fusese diagnosticat prima dată în 2014.