Coreea de Nord INTERZICE României supravegherea video și utilizarea tabletei la alegerile prezidențiale

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Alegerile prezidențiale din 2019 pun în scenă mai multe premiere de ordin tehnic. Pe lângă implementarea votului prin corespondență, o altă noutate este reprezentată de extinderea numărului de zile în care pot merge la urne cetățenii de peste hotare. 

Astfel, supravegherea video a turului de scrutin va trebui asigurată pentru trei zile, și nu pentru una cum s-a întâmplat la europarlamentare. Mai mult decât atât, camerele din secții vor funcționa chiar și pe timpul nopții.

Cu toate acestea, nu este și cazul Coreei de Nord, pentru că Phenianul a interzis atât filmatul în cadrul secțiilor de votare, cât și prezența tabletelor digitale, astfel că această țară va face excepție de la regula nou-introdusă. În cazul în care și alte state vor lua această decizie, Ministerul Afacerilor Externe va face precizările de rigoare.

„Acolo prezența a fost de fiecare dată foarte mică doar că și condițiile de utilizare a tabletei și a acestui sistem informatic nu au fost permise nici în trecut. Acesta informație o vom face publică după ce o vom avea de la Ministerul Afacerilor Externe, secțiile unde nu va fi permisă filmarea", a declarat Constantin Mituletu Buică, președintele AEP, potrivit B1.ro.

În acest context, șeful AEP a precizat că înaintat o adresă către Ministerul Afacerilor Externe, astfel încât Autorității să-i fie pusă la dispoziție procedura stabilită pentru acest proces electoral în ceea ce privește filmarea în secțiile de votare.

„Astăzi am trimis o adresă către Ministerul Afacerilor Externe să ne pună și nouă la dispoziție procedura pe care au stabilit-o pentru acest proces electoral cu privire la filmarea în secțiile de votare. În 2016, la alegerile parlamentare, s-a introdus printr-o Hotărâre de Guvern prima dată filmarea a procesului de numărare a voturilor. Este la nivel de lege l-am avut și la alegerile europarlamentare și în străinătate la fel, pentru a putea verifica dacă lucrurile funcționează și lucrurile se pot extinde și pentru țară. Pentru străinătate pentru 72 de ore este nevoie de dispozitive separare pentru a face acest lucru", a declarat Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente.

Dacă în străinătate turul de scrutin va fi filmat pe toată durata sa, și anume trei zile, în țară va fi înregistrată video doar numărătoarea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel