Copiii românilor din Italia ar putea fi obligați să facă armata. Matteo Salvini a depus proiectul de lege privind serviciul militar obligatoriu

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani ar putea face armata în Italia, conform unui proiect de lege depus la Camera Deputaților. 

În prezent, în Italia trăiesc aproape două milioane de români. Mulți dintre ei și-au luat cetățenia italiană, iar copiii lor ar putea fi obligați să presteze serviciul militar obligatoriu pentru Italia. 

Partidul "Liga" al vicepremierului Matteo Salvini a prezentat Camerei Deputaților un proiect de lege care propune o perioadă de serviciu militar de șase luni pentru toți tinerii între 18 și 26 de ani, în timp ce aliații de centru-dreapta, inclusiv ministrul Apărării Guido Crosetto, se opun măsurii.

„Astăzi a fost prezentat Camerei Deputaților proiectul de lege al partidului Liga pentru a reintroduce șase luni de serviciu civil sau militar pentru tinerii între 18 și 26 de ani, pe o bază regională și care urmează să fie efectuate exclusiv în Italia”, a scris Salvini pe rețelele de socializare. 

„Sunt convins că este o formă de educație civică în slujba comunității, care promovează disciplina, atenția față de ceilalți, respectul pentru sine și pentru ceilalți, care poate avea efecte foarte pozitive”, a adăugat Salvini.

Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în Italia din 2005.

Serviciul militar obligatoriu, tot mai discutat în Europa

 

În ultimele luni, însă, unele țări europene au luat în considerare extinderea serviciului militar ca răspuns la nevoile tot mai mari de apărare și escaladarea tensiunilor geopolitice.

Propunerea a fost anunțată pentru prima dată de Salvini la adunarea din 12 mai, provocând un schimb de replici cu ministrul Apărării din Italia. 

„Forțele armate nu trebuie văzute ca un loc de educație pentru tineri, o sarcină a familiilor și școlilor (...) Serviciul civil universal nu este o chestiune care privește Forțele Armate”, a declarat Crosetto la Vicenza.

„Până și ministrul Apărării Crosetto este împotrivă. Există un singur lucru care unește majoritatea: dezacordul peren despre orice. Sperăm că Salvini va retrage această propunere ridicolă și depășită”, a declarat Stefano Graziano, liderul de grup al Partidului Democrat (S&D) în Comisia de Apărare a Camerei Deputaților.

"Salvini nu se oprește nici după ce ministrul Apărării Crosetto i-a reamintit că serviciul obligatoriu este inutil. Este încă o încercare de a face titluri de presă cu o propunere care va ajunge într-un sertar”, a scris Davide Faraone, liderul grupului Italia Viva (Renew) în Camera Deputaților, în X.

„Statele Unite ale Europei propun o armată europeană comună, partidele ar trebui să se concentreze asupra acestui lucru și să lase ideile nostalgice ale lui Salvini”, a adăugat Faraone.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel