Congresul american blochează în continuare ajutorul pentru Ucraina cerut de Biden. Se încearcă votarea unui proiect separat

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Camera Reprezentanţilor Statelor Unite va vota săptămâna aceasta asupra unor proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel, după luni de dispute politice între administraţia Joe Biden şi oponenţii săi republicani, a anunţat luni şeful Camerei inferioare a Congresului american, relatează AFP.

Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de preşedintele democrat, este blocat de luni de zile în Congres, la fel şi un alt pachet pentru Israel.

"Săptămâna aceasta, vom examina proiecte de lege separate", printre care cele permiţând "finanţarea aliatului nostru israelian" şi de a "sprijini Ucraina în războiul său împotriva agresiunii ruse", a declarat şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Celelalte proiecte de lege sunt destinate să "întărească aliaţii noştri din regiunea Indo-Pacific" şi să "adopte măsuri suplimentare pentru contracararea adversarilor noştri şi consolidarea securităţii naţională", a adăugat "speakerul" pe reţeaua socială X.

Dat publicităţii la finalul unei întâlniri a aleşilor republicani la Capitoliu, acest anunţ intervine la două zile după un atac fără precedent al Iranului asupra Israelului.

Republica Islamică a lansat sute de rachete şi drone în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică asupra Israelului, drept represalii la un atac mortal asupra consulatului său din Damasc, atribuit Israelului.

În acest context, sprijinul militar occidental care a ajutat Israelul să intercepteze aproape toate rachetele şi dronele explozive iraniene a stârnit o amărăciune profundă la Kiev.

"Apărând Israelul, lumea liberă a demonstrat că o astfel de unitate nu este doar posibilă, ci şi eficientă 100%", a subliniat luni seară preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Acelaşi lucru este posibil pentru a proteja Ucraina", a afirmat el.

Cu o zi înainte, el îi îndemnase pe susţinătorii Kievului să nu "închidă ochii la rachetele şi dronele ruseşti" care vizează Ucraina.

De departe sprijinul militar principal pentru Israel şi Ucraina, Statele Unite nu au mai trimis ajutoare majore Kievului din decembrie 2022, din cauza blocării dosarului de către republicani în Congres.

Un pachet de 60 de miliarde de dolari în asistenţă militară şi economică pentru Ucraina a fost adoptat de Senat, cu majoritate democrată, în februarie.

Dar republicanii din Camera Reprezentanţilor refuză să examineze textul din cauza, printre altele, unui alt diferend, pe problema imigraţiei.

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, problema s-a transformat într-o dispută politică între Joe Biden şi rivalul său republican Donald Trump. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel