Conducerea unei celebre bănci din Italia a pus la cale o înșelătorie pentru clienți: peste 200 și-au pierdut banii

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Banca Spaniei avertizează - aproape 800.000 de familii nu își mai pot acoperi cheltuielile esențiale.Sursa foto: freepik.com
Banca Spaniei avertizează - aproape 800.000 de familii nu își mai pot acoperi cheltuielile esențiale.Sursa foto: freepik.com

Înșelătoria a avut loc la Banca Populare din Italia: 176 de persoane au pierdut în total 8 milioane de euro. 

Funcționarii băncii și multe persoane din conducere le-au vândut clienților titluri de credit nelichide și foarte riscante.

De-a lungul timpului, fără să știe riscul pe care și-l asumă, clienții și-au pierdut toate economiile. Sub acuzația de fraudă agravată, Guardia di Finanza a transmis un aviz de încheiere a investigațiilor către 88 de persoane: acestea sunt persoane din fosta conducere a băncii italiene, dar și funcționari.  

Cum înșelau clienții

 

Printre acuzați se numără nume foarte grele din Italia: este vorba despre Marco Jacobini, președintele Consiliului de Administrație, fiul său, Gianluca, director general, Vincenzo De Bustis Figarola, CEO-ul Giorgio Papa și oficialul Gianluca Bonerba.

Aceștia sunt acuzați că au pus la cale cu bună știință un plan păgubos pentru clienți, implementat cu directive și rezoluții care datează de acum 10 ani. Potrivit procurorului, suspecții i-au determinat pe clienți, înșelându-i, să achiziționeze produse financiare nelichide și cu risc ridicat, emise de bancă, făcându-i să creadă că achiziționează valori cu risc scăzut și că își pot scoate banii imediat. 

Acum Banca Populare, după prăbușirea provocată de conducerea lui Marco Jacobini, care se află în centrul a numeroase investigații, a fost preluată de Mediocredito Centrale, și și-a schimbat numele în Banca del Mezzogiorno (Bdm). 

Ancheta Parchetului din Bari a fost declanșată după plângeri depuse de 176 de persoane care și-au pierdut economiile investind fără să știe în produse financiare riscante. Investigațiile au permis stabilirea faptului că suspecții nu au oferit investitorilor informații corecte care să le permită să facă în mod conștient alegerile investiționale. În special, ar fi încălcat prevederile privind intermedierea financiară, inclusiv pe cele cu caracter normativ. 

Printre acuzațiile formulate împotriva suspecților s-au numărat manipularea chestionarului de profilare a riscului și eșecul de a colecta toate informațiile necesare pentru evaluarea obiectivelor investiționale ale clienților.

Suspecții nu au oferit clienților toată documentația cerută de lege; nu ar fi comunicat nimic despre caracterul ilichid și deosebit de riscant al titlulrilor vândute care nu erau tranzacționate pe piețele reglementate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel