Codurile penale, după șase amânări, din nou pe masa CCR

StiriDiaspora Team / 11 iul 2019, 08:59 Salveaza PDF Comentarii

După șase amânări, CCR pare să dea azi o decizie în ceea ce privește Codurile Penale.

Curtea Constituțională va dezbate, joi, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL - USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală,

Judecătorii CCR au amânat, până acum, de șase ori luarea unei decizii.

Camera Deputaţilor a adoptat, în aprilie, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală, însă atât opoziția, președintele Iohannis, cât și asociații ale magistraților au declarat că mai multe prevederi sunt neconstituționale.

Bunăoară, președintele Klaus Iohannis susține, în sesizarea făcută la CCR, că prin modificarea Codului de procedură penală, printre altele, a fost încălcat principiul bicameralismului.

„Însă, în procedura reexaminării legii - deschisă potrivit art. 147 alin. (2) din Constituție - Parlamentul a adoptat legea criticată cu încălcarea art. 147 alin. (2) din Constituție. Astfel, cu ocazia punerii în acord a unora dintre dispozițiile legii, declarate neconstituționale, cu Decizia nr. 633/2018, Parlamentul, pe de o parte și-a ignorat obligația constituțională de a pune în acord textele din legea criticată cu decizii anterioare ale Curții Constituționale, aspect ce contravine dispozițiilor art. 147 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 147 alin. (1) și alin. (4) din Constituție, iar pe de altă parte, în procedura punerii de acord nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalității, fiind astfel încălcate prevederile art. 147 alin. (2) prin raportare la art. 1 alin. (5) din Constituție”, precizează Iohannis în sesizare.

citeste si

 

 

 

edintele.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy