Clătite cu spumă - Rețeta fascinantă și delicioasă, veche de aproape 100 de ani

Clătite cu spumă - Rețeta fascinantă veche de aproape 100 de ani
Clătite cu spumă - Rețeta fascinantă veche de aproape 100 de ani

Clătite cu spumă este o rețetă veche din bucătăria românească și o găsim publicată într-un ziar din ianuarie 1939. Este un preparat delicios, care poate fi făcut de oricine. 

Clătite cu spumă este o rețetă veche de aproape 100 de ani, ce are la bază clătitele clasice, la care se adaugă marmeladă și o spumă din ouă și zahăr. Iată cum se face. 

Încearcă și Tort de cafea înghețat, cel mai ușor și mai delicios desert. Ideal pentru cele mai fierbinți zile de vară

Ingrediente

 

- clătite

- 4 ouă

- 60 grame zahăr

- marmeladă (gem)

Încearcă și: Tort magic: Ai nevoie doar de trei caise și trei ouă. Rezultatul - un desert pufos, savuros și dietetic, cu doar 160 de calorii

Clătite cu spumă. Mod de preparare

 

Iată rețeta de clătite cu spumă, exact așa cum a fost ea publicată în ianuarie 1939:

"Se prepară clătite obișnuite, se umple cu marmeladă, se taie jumătăți, se bat 4 albușe cu 60 de grame de zahăr, se pune puțină spumă într-o formă de porcelan unsă cu unt. Se așează un rând de clătite, se acoperă iar cu spumă, până se întrebuințează toată cantitatea. Ultimul strat să fie din spumă. Se presară cu zahăr, se rumenește la cuptorul mașinei cu aragaz, se unge cu marmeladă caldă și se servește imediat altfel se lasă." 

FOTO

clatite-cu-spuma-reteta-fascinanta-veche-de-aproape-100-de-ani

Cum prepari cele mai pufoase clătite

 

Chiar și cei mai neîndemânatici pot prepara clătite, dacă urmează rețeta simplă de mai jos.

Ai nevoie de:

- 400 g făină

- 6 ouă

- 300 ml lapte

- 300 ml apă minerală carbogazoasă

- 1 praf de sare

-100 g unt (se poate folosi și ulei, dacă nu ai unt)

- 2-3 linguri de zahăr, în cazul în care le faceți dulci

- aromă la alegere: esență de vanilie, coajă de lămâie, portocală sau esență de rom.

Ouăle se bat cu mixerul sau cu telul până fac un pic de spumă deasupra. Se lasă deoparte 10 minute, ca să se intensifice culoarea. 

Se adaugă laptele, apa minerală și aromele. După ce amestecăm bine, adăugăm untul și zahărul. Punem făina cernută, în ploaie, amestecând foarte bine cu un tel, ca să nu rămână cocoloașe.

După ce am încorporat făina, lăsăm aluatul să se odihnească 20 de minute, la cald, acoperit.

După cele 20 de minute, suntem gata să coacem clătitele. Această rețetă de clătite pufoase necesită foarte puțină grăsime în tigaie sau chiar deloc, în funcție de care folosiți. 

Vezi și: Chec cu banane și alune (banana bread) - Rețeta genială pe care n-ai cum s-o ratezi

Se amestecă din nou cu telul și se pun, pe rând în tigaie. Înainte de prima clătită, se unge tigaia cu puțin unt sau ulei, apoi nu se mai pune deloc.

Ideal este ca focul să fie mic, ca să nu se ardă. În momentul în care încep să se rumenească pe margine, clătitele se întorc. Aici depinde de priceperea fiecăruia, iar cei mai îndemânatici le vor arunca în sus. Cei care nu se încumetă la acrobații, le vor putea întoarce cu o paletă.

Când sunt gata, le scoatem pe o farfurie și le acoperim. Astfel, vor rămâne moi și pufoase. 

Sursa foto: Pagina de Facebook Reclame Vechi.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
NoMy