Ciucă pune presiune pe miniştrii pentru depunerea la timp a cererilor de plată din PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a cerut implicarea permanentă a miniştrilor şi secretarilor de stat responsabili în dialogul purtat la nivelul Comisiei Europene în privinţa prezentării jalonelor şi ţintelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), conform calendarului aprobat, pentru a putea depune la timp cele două cereri de plată care însumează 4,18 miliarde euro (grant) şi 1,98 miliarde euro (împrumuturi).

Potrivit unui comunicat al Guvernului, joi, în cadrul Comitetului interministerial de coordonare a PNRR, a fost analizat progresul privind implementarea reformelor şi investiţiilor din acest plan.

"Implementarea reformelor este necesară nu doar pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate pentru a primi banii europeni, dar mai ales pentru modernizarea ţării şi îmbunătăţirea serviciilor publice pe care trebuie să le oferim românilor", a declarat prim-ministrul, citat în comunicat.

Totodată, participanţii au dezbătut concluziile desprinse în urma celei de a doua misiuni a Comisiei Europene de monitorizare a progresului în implementarea PNRR, precum şi rezultatele misiunii de audit de sistem în vederea asigurării respectării obligaţiilor României aşa cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 241/2021 de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

"Ca urmare a necesităţii semnalate de Autoritatea de Audit, privind abordarea unitară şi armonizată asupra documentelor aprobate la nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi la nivelul coordonatorilor de reforme şi/sau investiţii, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat tuturor ministerelor care se află în proces de auditare să accelereze pregătirea şi aprobarea documentelor necesare Autorităţii de Audit şi transmiterea materialelor solicitate", se precizează în comunicat.

De asemenea, premierul a atenţionat asupra pregătirilor mecanismelor de accesare a fondurilor, inclusiv prin asigurarea nivelului de pregătire a personalului implicat.

"Avem nevoie de profesionişti capabili să atragă banii europeni într-o formă integrată, care să includă beneficiile aduse şi de zecile de miliarde de euro oferite României prin Programele Operaţionale, la care se adaugă banii alocaţi marilor investiţii din bugetul naţional. Împreună, aceste resurse asigură infuzia de investiţii cu efecte concrete în dezvoltarea economiei şi generarea de noi locuri de muncă", a subliniat Ciucă.

Sursa citată menţionează că prima cerere de plată pe care România o va depune, în primăvara acestui an, va fi în valoare de aproape 3 miliarde de euro, din care 2,037 miliarde euro granturi. A doua cerere de plată, programată pentru luna octombrie a acestui an, este în valoare de peste 3 miliarde de euro, din care 2,147 miliarde euro granturi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy