Ciucă, la Baza Militară "Mihail Kogălniceanu": Abordarea unitară a Flancului Estic, cel mai eficient mod de a apăra teritoriul NATO

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Ciucă, la Baza Militară  Mihail Kogălniceanu - Abordarea unitară a Flancului Estic, cel mai eficient mod de a apăra teritoriul NATO. Sursa foto: facebook/ Guvernul Romaniei
Ciucă, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu - Abordarea unitară a Flancului Estic, cel mai eficient mod de a apăra teritoriul NATO. Sursa foto: facebook/ Guvernul Romaniei

Şeful Executivului a participat sâmbătă la Baza Militară "Mihail Kogălniceanu" la ceremonia de prezentare a drapelului de luptă al unităţii americane desfăşurate suplimentar în România (Brigada 2 Combat Team din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată americană).

Abordarea unitară a Flancului Estic este cea mai eficientă modalitate de a apăra fiecare centimetru de teritoriu al NATO, iar prezenţa militarilor americani ai Diviziei 101 Aeropurtată în România reprezintă o dovadă reală a angajamentului SUA faţă de securitatea acestui flanc al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

"Noile realităţi în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic determinate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei au condus la adoptarea unui nou concept strategic al Alianţei la Summitul de la Madrid care a recunoscut această regiune ca fiind de importanţă strategică. Această decizie a fost susţinută cu argumente solide, atât de preşedintele României, cât şi de preşedintele Statelor Unite ale Americii. Abordarea unitară a Flancului estic este cea mai eficientă modalitate de a apăra fiecare centimetru de teritoriu al NATO, iar Summitul de la Madrid a marcat naşterea unei noi etape de descurajare şi apărare colectivă ", a declarat Nicolae Ciucă.

 

Ciucă: "Prezenţa voastră este foarte binevenită. Împreună suntem puternici" 



Premierul a subliniat că după 25 de ani la semnarea Parteneriatului strategic SUA-România, preşedintele Biden a reiterat la Madrid angajamentul ferm al SUA faţă de securitatea regiunii Mării Negre, anunţând acţiuni suplimentare pentru întărirea descurajării şi a apărării NATO. Ciucă a adăugat că aceste contribuţii sunt de "o importanţă capitală".

"Preşedintele Biden a reiterat angajamentul SUA faţă de România. Acestea sunt dovezi reale ale angajamentului SUA faţă de securitatea Flancului Estic al NATO", a punctat prim-ministrul.

Şeful Executivului a mulţumit militarilor americani dislocaţi în România pentru efortul lor şi pentru contribuţia la securitatea ţării noastre.

Totodată, premierul a evidenţiat rolul şi importanţa trupelor SUA din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată prezente la Baza de la Mihail Kogălniceanu.

"Divizia 101 Aeropurtată, o unitate cu renume, de elită, are misiunea de a consolida Flancul Estic al NATO. Dragi militari ai Diviziei 101 Aeropurtată, vă mulţumesc că sunteţi aici şi sunt convins că, alături de militari români şi de cei ai forţelor aliate dislocate aici, vă veţi îndeplini misiunea. Prezenţa voastră este foarte binevenită. Împreună suntem puternici", a afirmat Ciucă.


El a amintit că pentru o adaptare mai bună la noua paradigmă de securitate, autorităţile române alături de aliaţii NATO sunt într-o fază avansată cu implementarea grupului de luptă multinaţional condus de Franţa, cu participarea militarilor din Belgia şi Ţările de Jos.

Premierul a mulţumit, de asemenea, tuturor aliaţilor care contribuie la misiunile de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în România.

 

Joseph McGee: Cauza noastră este justă şi toţi suntem uniţi în hotărârea noastră colectivă



În acelaşi context, comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, general-maior Joseph McGee, a declarat că misiunea diviziei americane este de a apăra aliaţii şi de a apăra pacea.

El a menţionat că membrii fondatori ai Diviziei 101 Aeropurtată "au luptat, s-au sacrificat şi au murit pentru a asigura pacea de care Europa se bucură încă din 1945".

"La început de misiune este important să menţionăm că venim în sudul Europei atât pentru a apăra aliaţii noştri, dar şi pentru a apăra pacea pe care primii membri ai Diviziei 101 Aeropurtată au ajutat să o stabilească cu aproape opt decenii în urmă. Misiunea noastră este clară, cauza noastră este justă şi toţi suntem uniţi în hotărârea noastră colectivă", a adăugat Joseph McGee.

El a apreciat "primirea caldă" făcută de România, arătând că profesionalismul şi pregătirea de luptă a românilor este "impresionantă".

"Suntem la doar la 198 de mile de lupta care răsună astăzi în Herson, în Ucraina, ceea ce înseamnă că misiunea noastră în România ne face cea mai avansată forţă dislocată din cadrul forţelor militare ale Statelor Unite. Să fim aici, atât de aproape de acea luptă este exact unde Divizia 101 Aeropurtată a fost destinată să fie", a mai spus McGee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel