Ciucă: Guvernul va continua, prin măsuri active, să susţină trendul de redresare economică post-pandemie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Nicolae Ciucă anunță că jaloanele și țintele PNRR vor fi închise până joi
Nicolae Ciucă anunță că jaloanele și țintele PNRR vor fi închise până joi

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la întâlnirea de lucru cu reprezentanţii antreprenorilor români din cadrul Romanian Business Leaders (RBL), că Guvernul va continua să susţină trendul de redresare economică post-pandemie început anul trecut şi a evidenţiat măsurile luate pentru protejarea cetăţenilor de creşterea facturilor la energie şi gaze naturale şi pentru susţinerea activităţilor economice în condiţii de competitivitate şi eficienţă.

Potrivit unui comunicat al Executivului, discuţiile s-au concentrat pe domeniile fiscalităţii, debirocratizării, educaţiei şi infrastructurii, gestionarea crizei energetice şi măsurile de protejare a populaţiei şi mediului de afaceri de efectele pandemiei de COVID-19.

Prim-ministrul a arătat că protejarea sănătăţii oamenilor, menţinerea activităţilor economice şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare, menţionând că aplicarea normelor de protecţie sanitară şi vaccinarea rămân în continuare soluţiile recomandate de specialişti pentru protejarea sănătăţii publice.

"Guvernul României va continua, prin măsuri active, să susţină trendul de redresare economică post-pandemie început în cursul anului trecut. Abordarea integrată în gestionarea efectelor pandemiei, cu măsuri atât în plan economic, cât şi social, care au reprezentat 3,6% din PIB în 2020 şi 1,4% din PIB în 2021, şi-au dovedit beneficiile. Consultările începute cu mediul economic ne oferă în plus perspectiva pieţei şi soluţii concrete la dificultăţile întâmpinate în economia reală", a subliniat premierul Ciucă, conform sursei citate.

Guvernul va continua să susţină trendul de redresare economică post-pandemie



Prim-ministrul a prezentat importanţa invitării României de a adera la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că acest lucru "oferă mediului de afaceri din ţara noastră perspectiva unor investiţii de amploare, în condiţiile în care cele 38 de state membre OCDE deţin 90% din ponderea investiţiilor străine directe la nivel global şi 70% din producţia şi comerţul mondial".

"Viziunea noastră este de a integra reformele şi investiţiile din PNRR cu oportunităţile şi standardele pe care aderarea la OCDE le reprezintă. Astfel, avem ocazia să finanţăm reformele aşteptate de români şi să modernizăm ţara noastră, după modelul statelor dezvoltate economic", a adăugat Nicolae Ciucă.

În privinţa crizei energetice, premierul a evidenţiat măsurile luate de Guvern pentru a proteja cetăţenii de creşterea facturilor la energie şi gaze naturale, precum şi pentru a susţine desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate şi eficienţă, precizează Executivul.

În timpul discuţiilor, a fost apreciată importanţa predictibilităţii şi clarităţii legislaţiei fiscale, respectarea angajamentului Guvernului de a nu introduce noi taxe şi a nu majora taxele aflate acum în vigoare, precum şi îmbunătăţirea nivelului de colectare prin conformarea la plată a contribuabililor.

Reprezentanţii Romanian Business Leaders au subliniat că reducerea birocraţiei, prin extinderea proiectelor de digitalizare, şi continuarea simplificării procedurilor administrative sunt măsuri de natură să sprijine mediul de afaceri, mai arată sursa citată.

Investiție în educație 



De asemenea, investiţia în educaţie şi corelarea educaţiei cu piaţa forţei de muncă, prevenirea abandonului şcolar, îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a formării profesionale şi promovarea competenţelor digitale sunt elemente în măsură să contribuie la creşterea competitivităţii angajaţilor, menţionează Guvernul.

În privinţa dezvoltării infrastructurii de cale ferată, portuară şi rutieră şi îmbunătăţirea interconectării infrastructurii româneşti cu cea europeană, premierul a amintit decizia, de la finalul anului trecut, de a aproba un program de investiţii în valoare de 73 de miliarde de euro până în 2030.

La întâlnirea de lucru au participat, din partea Guvernului: Constantin-Daniel Cadariu - ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Mircea Abrudean - şeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Scrioşteanu - secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Dan Drăgan - secretar de stat în Ministerul Energiei, Radu Szekely - secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Alin Chitu - secretar de stat în ministerul de Finanţe, Adriana Pistol - secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi George Agafiţei - consilier de stat.

Din partea Romanian Business Leaders au fost prezenţi: Dragoş Petrescu, preşedinte al Consiliului Director RBL, Laura Florea (Fătu), membru al Consiliului Director RBL, Măriuca Talpeş, membru al Consiliului Director RBL, Angela Roşca, membru al Consiliului Director RBL, Alina Burlacu, director general RBL, Irina Munteanu, manager relaţii guvernamentale RBL, Ion Lixandru, membru RBL, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel