Chifteluțe din pâine veche, o rețetă tradițională din Italia care te salvează de resturile din bucătărie

Echipa Stiri Diaspora / 01 sep 2022, 17:27
Chifteluțe din pâine veche, o rețetă tradițională din Italia
Chifteluțe din pâine veche, o rețetă tradițională din Italia

Cum să faci chifteluțe din pâine veche, servite cu sos de roșii. Un fel genial de mâncare tradițional din zona Abruzzo, Italia.  

Rețeta de chifteluțe din pâine veche este un fel de mâncare tipic al tradiției gastronomice din Abruzzo, simbol al unei bucătării rustice și autentice. Sunt chiftele delicioase făcute din pâine, ouă și brânză, prăjite și apoi asezonate cu un simplu sos de roșii. Este un fel de mâncare "simplu", tradițional țărănesc, în care carnea este înlocuită cu pâine veche de câteva zile. 

Ca în cazul tuturor mâncărurilor tradiționale, este imposibil să găsești o rețetă "standard", pentru că fiecare familie își păstrează propria versiune.

În funcție de porții, îl puteți servi ca un al doilea fel de mâncare sau ca un singur fel de mâncare delicios, toată lumea îl va iubi. În Abruzzo sunt vândute și ca mâncare stradală, ușor și rapid de preparat, sunt, de asemenea, excelente servite fără roșii ca aperitiv.

Iată cum se face!

Ingrediente (pentru 4 persoane)

 

200 g parmezan (varianta ideală ar fi 100 g de pecorino semimaturat + 100 g de parmezan)

- 180 grame pâine veche (nu prea tare)

- lapte 150 g lapte

- 3 ouă

- 10 g pătrunjel tocat

- 1 cățel usturoi

- ulei pentru prăjit

Pentru sos ai nevoie de:

- 800 g piure de roșii

- 1 ceapă

- 10 frunze de busuioc

- 1 cățel usturoi

- 1 ceapă verde

- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin

- sare după gust

Mod de preparare

 

Se taie pâinea în bucăți și se pune într-un castron, se acoperă cu lapte și se lasă aproximativ 30 de minute, întorcând-o din când în când pentru ca să absoarbă laptele și să se înmoaie uniform. Strângeți bine pâinea cu mâinile și fărâmițați-o într-un castron.

Se adaugă brânza rasă, pătrunjelul și usturoiul tocate și un vârf de cuțit de piper. Se gustă și se adaugă sare dacă este necesar. Se adaugă ouăle, pe rând, pentru a obține un amestec omogen, moale, dar destul de ferm

Dacă amestecul este prea umed, adăugați o lingură de pesmet. Se acoperă și se lasă să se odihnească în frigider cel puțin o jumătate de oră.

Între timp pregătim sosul: încingem uleiul într-o tigaie mare și prăjim câteva minute ceapa și cățelul de usturoi tocate mărunt. Apoi se adaugă piureul de roșii, busuiocul și un praf de sare. Gătim sosul timp de 15 minute la foc mediu-job, adăugând o lingură mică de apă dacă scade prea mult.

Luăm amestecul de chifteluțe din pâine veche și formăm 15 bile de mărimea unei nuci mari, trucul pentru ca toate să fie egale și să aibă dimensiunea ideală este să folosim o lingură de înghețată.

Prăjiți-le pe rând, câte câteva, timp de două minute, în ulei încins (la 170°, dacă aveți un termometru de bucătărie).

Nu supraîncălziți uleiul: biluțele trebuie să se rumenească uniform, dar nu să se întunece și să se ardă.

Scurgeți-le pe parcurs și așezați-le pe hârtie absorbantă.

Adăugați chifteluțele din pâine veche în sosul de roșii din tigaie, acoperiți și gătiți-le timp de 10 minute la foc mediu-jos, întorcându-le ușor din când în când sau scuturând ușor tigaia.

După cele 10 minute, pot fi servite, cu mai multă brânză rasă și alături de câteva felii de pâine proaspătă.

Sfaturi și variații

 

Chifteluțele din pâine veche pot fi pregătite și cu o zi înainte și păstrate în frigider, a doua zi vor fi la fel de bune.

Le puteți congela după ce sunt prăjite.

Pentru această rețetă este nevoie de o pâine ușor veche (prea tare nu este bună) și, mai ales, trebuie să fie de bună calitate. Chiar dacă este o rețetă ușiară, toate ingredientele trebuie să fie alese cu grijă.

În rețeta tradițională, se folosește brânză rigatino din Abruzzo, pe care o puteți înlocui cu un amestec de brânză pecorino și parmezan semimaturat, dacă doriți.

Puteți savura chifteluțele proaspăt prăjite și fără sos de roșii.

Vara, preparați sosul cu roșii proaspete și adăugați un ardei verde tăiat în fâșii, felul de mâncare va avea un gust și mai bun.

Pentru o variantă mai ușoară, puteți găti paleta direct în sosul de roșii.

 

Dacă ți-a plăcut această rețetă, cu siguranța vei fi încântat să descoperi și rețeta de chec cu banane.

 

----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0