Cehia are un nou premier: Petr Fiala, desemnat de preşedintele Milos Zeman

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Petr Fiala
Petr Fiala

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, l-a desemnat, marţi după-amiază, pe liderul coaliţiei SPOLU (Împreună), Petr Fiala, pentru postul de prim-ministru, informează site-ul Politico.eu.

"Am acceptat mandatul. În următoarele zile, voi continua negocierile cu partenerii de coaliţie asupra formei finale a guvernului", a reacţionat Petr Fiala.

Coaliţia SPOLU (Împreună) a obţinut o victorie surprinzătoare în scrutinul parlamentar din octombrie, surclasând formaţiunea ANO, a premierului în funcţie, Andrej Babis.

Petr Fiala, desemnat premierul Cehiei

 

Luni seară, partidele care alcătuiesc coaliţia SPOLU - Partidul Civic Democrat (ODS), Uniunea Creştin-Democrată / Partidul Popular (KDU/CSL) şi TOP 09 - au anunţat o alianţă cu formaţiunea Pirati şi cu mişcarea Primari şi Independenţi.

Anunţul privind desemnarea premierului marchează finalul incertitudinii din Cehia privind starea preşedintelui Milos Zeman, în vârstă de 77 de ani, care a fost spitalizat câteva săptămâni şi a ieşit de la terapie intensivă săptămâna trecută, potrivit Mediafax.

Preşedintele Milos Zeman: Cehia are un nou premier

 

Amintim că, în urmă cu exact o luă, Coaliția de opoziţie de centru-dreapta din Cehia „Împreună ”a înfrânt partidul ANO al premierului Andrej Babis, într-un rezultat surprinzător al alegerilor parlamentare, promiţând să formeze un nou guvern cu aliaţi care vor avea o majoritate combinată de locuri în Parlament. Pentru a rămâne la putere, premierul Babis ar fi dispus să formeze o coaliție și cu extrema dreaptă. Însă tocmai acum au apărut documentele Pandora Papers.

Fostul premier ceh, Babis, în vârstă de 67 de ani, s-a confruntat în timpul campaniei cu acuzaţiile că a gestionat prost pandemia de coronavirus, că a acumulat datorii prin fondurile alocate şi că s-a ocupat de propriile afaceri în timpul mandatului său de premier. Babis a respins toate acuzaţiile.

„Am adus şansa de a nu ne mai îndatora, să rămânem o parte a Europei democratice”, a declarat reporterilor liderul Împreună, Petr Fiala, de 57 de ani, fost lector de ştiinţe politice şi rector de universitate, în momentul câștigării alegerilor.

Fostul prim-ministru, Andrej Babis și scandalul Pandora Papers

 

Cu numai câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 8 și 9 octombrie, informațiile Pandora Papers vin într-un moment nepotrivit pentru Andrej Babis. Deși până acum premierul și partidul său de guvernământ ANO (Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți) au condus în sondaje, afacerile offshore l-ar putea costa pe acesta un al doilea mandat. Dincolo de un nucleu loial de susținători ai lui Babis, mulți alegători sunt încă indeciși și ar putea fi influențați în opțiunea de vot de faptul că șeful guvernului predică de ani de zile transparența și pledează împotriva evaziunii fiscale, în timp ce el însuși se comportă exact invers.

Or, acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât campania electorală gravitează în mare parte în jurul controversatei persoane a premierului. Prin stilul politic populist și numeroasele sale afaceri politice, Andrej Babis a divizat Republica Cehă. Unii îl văd ca pe cea mai mare rușine de la Revoluția de Catifea din 1989 încoace, alții ca pe un om capabil, capabil să stăvilească migrația ilegală și o UE care, spun aceștia, amenință suveranitatea cehă. În ochii multor oameni politici, dar și a multor alegători cehi, acestea sunt acum unele dintre cele mai importante alegeri parlamentare din ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel