CCR a DECIS cu privire la CONSTESTAȚIA formulată ÎMPOTRIVA înregistrării candidaturii lui Cumpănașu la prezidențiale

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat astăzi lista finală a candidaților la alegerile prezidențiale de la finalul acestui an. Astfel, au rămas definitive candidaturile a 14 persoane. 

Între timp, Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a fost respinsă contestația împotriva deciziei BEC de înregistrare a candidaturii lui Alexandru Cumpănașu la scrutinul prezidențial.

„Respinge contestația formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.24/D din 24 septembrie 2019 privind înregistrarea candidaturii domnului Alexandru Cumpănașu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019. Hotărârea este definitivă, se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Pronunţată în şedinţa din data de 26 septembrie 2019”, a transmis în această seară Curtea Constituțională.

În contestația depusă se preciza că "7.063 de semnături sunt fotocopii ale unor file conținând semnături și alte lipsuri și 39.914 de semnături sunt cu elemente de similitudine care înlătură prezumția simplă de validitate a acestor liste cu date confidențiale ale susținătorilor", iar astfel rezultă că doar 191.930 de semnături sunt neafectate de vicii de fond și formă, deci un număr mai mic de 200.000 de semnături, câte sunt necesare pentru înscrierea în cursa electorală.

 

CCR: „Cumpănașu îndeplinește numărul minim de 200.000 de alegători”

 

În motivarea deciziei se arată, însă, printre altele, că "CCR reține că, potrivit Deciziei Biroului Electoral Central nr.24/D din 24 septembrie 2019, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conținând semnături, aspect ce contravine dispozițiilor art.27 alin.(31) din Legea nr.370/2004 și, prin urmare, constituie un criteriu obiectiv pentru invalidarea respectivelor semnături. Cu toate acestea, din datele arătate în cuprinsul deciziei anterior menționate rezultă că, menținând numărul de 39.914 de semnături prezentate ca aparținând unor persoane diferite și conținând elemente de similitudine evidentă, care fac obiectul sesizării organelor de urmărire penală, candidatura domnului Alexandru Cumpănașu îndeplinește condițiile prevăzute la art.4 alin.(2) din Legea nr.370/2004 referitoare la numărul minim de 200.000 de alegători.

În concluzie, Curtea reține că, potrivit motivării deciziei Biroului Electoral Central contestate, respingerea înregistrării candidaturii domnului Alexandru Cumpănașu nu putea fi făcută doar pe baza unei simple aprecieri a aspectului unor semnături, care poate fi de natură a crea o suspiciune, dar nu poate proba, în absența altor verificări și elemente obiective, lipsa veridicității semnăturilor. Constatând, pentru aceste motive, legalitatea Deciziei Biroului Electoral Central nr.24/D din 24 septembrie 2019, Curtea urmează să respingă contestația astfel cum a fost formulată".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel