Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al PSD-PNL pentru funcția de primar al Bucureștiului 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu (Foto: Agerpres)
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu (Foto: Agerpres)

Coaliția PSD-PNL a decis că va merge pe mâna lui Cătălin Cîrstoiu la alegerile care vor desemna viitorul primar al Bucureștiului, confirmă mai multe surse politice. 

După mai multe sondaje și răzgândiri succesive, PSD și PNL îl vor nominaliza drept candidat comun pe managerul spitalului Universitar, Cătălin Cîrstoiu. Cum s-a ajuns la această situație?

Inițial, cele două partide l-au propus pe medic drept candidatul apolitic, acceptat de ambele părți. Însă Gabriela Firea și-a anunțat intenția de a candida și l-a criticat pe Marcel Ciolacu pentru faptul că nu o sprijină, ba chiar că și-ar dori candidatura pentru el. PSD București și-a arătat susținerea pentru Firea, iar PNL și-a dat brusc seama că simpatizanții liberali nu o vor putea vota pe Firea chiar dacă le vor cere public acest lucru. Astfel, s-a intrat din nou la negocieri și timp de câteva zile s-a discutat ca fiecare partid să meargă cu propriul candidat. Doar că liberalii îl aveau ca singură soluție politică pe Sebastin Burduja, ministrul Energiei. PNL l-a măsurat în sondaje și pe fostul fotbalist Ionuț Lupescu, dar nici unul dintre cei doi nu păreau să conteze în lupta pentru primărie.

În schemă a apărut și primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care a dat și mai mult peste cap calculele PSD pentru Primărie. Piedone "rupe" mult din voturile care ar fi mers în zona candidatului social-democrat. Noi măsurători au arătat că Piedone este cotat cu prima șansă la Primărie, iar actualul edil Nicușor Dan a publicat chiar un sondaj în acest sens. 

Astfel, după ce Cîrstoiu a fost tras pe linie moartă chiar înainte să fie anunțat drept candidat, coaliția de guvernare s-a răzgândit și își arată acum intenția de a-l reactiva. PSD-PNL speră că medicul Catălin Cîrstoiu va fi votat pe modelul lui Sorin Oprescu, la acel moment șef al Spitalului Universitar. Doar că Oprescu avea o notorietatea mult mai mare decât are acum Cîrstoiu. 

PNL nu mai găsește un candidat cu șanse de peste un deceniu

 

Este de remarcat că de cel puțin 12 ani, PNL nu mai reușește să propună un candidat propriu cu șanse pentru Primăria Generală. La alegerile din urmă cu 8 ani PNL i-a avut pe rând candidați pe Ludovic Orban, care s-a retras, apoi pe Marian Munteanu, retras chiar de liberali, pentru ca în final să meargă cu Cătălin Predoiu care a obținut 11% din voturi. La alegerile din urmă cu patru ani, PNL nici nu a mai încercat să aducă în discuție vreun candidat și a preferat să-l susțină pe Nicușor Dan.

PSD i-ar fi avut ca soluții pe lângă Gabriela Firea, pe primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, ori să-l susțină pe Piedone, care i-a cerut ajutorul lui Ciolacu, dar a fost refuzat. La un moment dat era adus în discuții chiar și Robert Negoiță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel