Caramitru: "Chirică, Bădălau sau Năstase. Zeci de miliarde de EUR acumulate în conturi"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Andrei Caramitru aduce în discuție subiectul averilor ilicite și cum pot fi ele reciperate. Aceste îi dă drept exemplu pe Bădălău, Chirică și Năstase care au cumulat "miliarde de euro pe car enu au plătitt tase", consideră Caramitru. 

"RECUPERAREA AVERILOR ILICITE

Se tot vorbește despre asta. E o tema importantă - sunt zeci de miliarde de EUR acumulate din anii 90 pana acum pe care nu s-au plătit taxe. Banii sunt parcati in conturi (locale sau offshore) și in proprietați/active pe numele copiilor, fraților, bunicilor etc (am văzut toți cazurile Chirică și Bădălau sau Năstase).

Obiectivul ar trebui sa fie recuperarea banilor in bugetul statului și scoaterea celor vinovați din pozitii de conducere la stat sau din sistemul public. Și - cei care au organizat rețelele de coruptie sistemice - sa fie pedepsiți penal. Atenție - să ii arestam pe toti (sute de mii de oameni) e implauzibil. Si mai e ceva - juridic nu e simplu sa nationalizezi active; sa ai conturi in străinătate (inclusiv offshore) e perfect legal dacă plătești taxele in România (ca rezident aici).

Însă - putem lua la buget miliarde de EUR din care sa facem spitale, scoli și drumuri. Si sa destructuram rețelele de coruptie. Repede.

Cum poate fi făcut? E destul de simplu:
* 1) orice persoana care are o avere de peste să spunem 100'000 de EUR trebuie sa o declare, și sa explice sursele de finantare și câte taxe a plătit pe veniturile care au permis achizițiile activelor. Intr-un termen de 3 luni
* 2) in paralel, o echipa de la ANAF plus IT-iști verifica încrucișat pe cei cu active mari (case, mașini de lux, conturi de bani mari) și fac un cross-check cu taxele plătite
* 3) cine nu poate justifica cu taxele plătite activele declarate - plătește 20-25 la suta din valoarea activelor, banii din străinătate se repatriaza, si se auto-denunță dând nume ale oamenilor mai sus din rețea sau cei care i-au utilizat pentru ascunderea banilor. Așa se salvează de la pușcărie - dar nu mai poate candida la nici o pozitie in stat sau sa fie angajați la stat.
* 4) cine nu declara - și se dovedește asta - va face 30 de ani pușcărie. Anchetele vor fi făcute de 100 de oameni super specializați in găsirea banilor ascunși inclusiv in străinătate, a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel