Când va trece România la moneda euro. Isărescu, anunț

Narcis Popa |
Data publicării:

 Mugur Isărescu a declarat, marți, că, în acest mandat, în componența care urmează să fie validată de către Parlament, BNR va atinge obiectivul de aderare a României la zona Euro. Acesta a precizat că acest lucru necesită multă pregătire, dar și convergență. Așadar, până în 2024, România ar trebui să treacă la moneda euro. 

„Vă încredințăm că în perioada în care vom îndeplini mandatul pe care Parlamentul României ni-l va încredința, vom duce la îndeplinire un program care se bazează în primul rând pe aplicarea legii care dirijează activitatea Băncii Centrale a Romîniei, pe îndeplinirea mandatului pe care îl are BNR, dar și de îndeplinire a unui obiectiv stabilit în urma colaborării cu Guvernul României, sub ASE, cu acordu tuturor partidelor politice și cu participarea sindicatelor, programul de trecere a României la zona euro. Este un program care va schimba în mod esențial statutul BNR. Până atunci vă reamintesc obiectivele principale ale BNR. În primul rând BNR a fost o bancă de misiune și rămâne banca care emite moneda națională, leul, până când țara noastră va trece la moneda euro”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul audierii în Parlament a candidaților înscriși pentru funcțiile din Consiliul de administrație și cel de guvernator al BNR.

Mugur Isărescu a mai spus că procesul de aderare la zona euro este un proces complex, cu multe capcane.

„Trecerea în perioada acestui mandat la adoptarea monedei euro. Este un proces complex și cu multe capcane. Aici tentația este să ne grăbim și trebuie să o spun că am observat acuze la adresa noastră, că îngrădim procesul. Filozofia pe care am adoptat-o este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire din următorul motiv: zona euro este o zonă de convergență dacă cei care fac parte din acest grup al monedei unice sunt la un nivel apropiat de dezvoltare. Ideea că poți intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore, nepregătit și că participarea la zona euro te va ajuta este greșită. Intrarea în zona euro nepregătiți poate chiar să accentueze dezechilibrul. Avem cazul Greciei. Un anumit grad de convergență este necesar”, a afirmat guvernatorul BNR.

El a adăugat că BNR este o instituție neutră din punct de vedere politic și că lucrează cu orice guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel