Călin Popescu Tăriceanu, despre învestirea noului Guvern Cîțu: „Decât niciun Guvern, mai bine un guvern slab”

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Călin Popescu Tăriceanu a declarat astăzi că ALDE va vota joi pentru învestirea Guvernului Cîțu.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat astăzi că, în contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, parlamentarii partidului vor vota joi pentru învestirea Guvernului Cîţu, plecând de la consideraţia "mai bine un Guvern slab, decât niciunul".

"Trebuie adoptate măsuri urgente care se impun. (...) Din vechea dorinţă de a organiza alegeri anticipate a derivat criza politică de faţă. Solicităm şi preşedintelui şi PNL să dea dovadă de responsabilitate şi mâine în Parlament să voteze la vedere Cabinetul Cîţu. (...) Şi colegii mei şi eu vom vota acest Guvern. Vom pleca de la următoarea consideraţie: decât niciun Guvern, mai bine un Guvern slab. Nu am impresia că premierul desemnat este ceea ce trebuie, dar decât să fim în situaţia de a nu avea un Guvern preferăm o soluţie care să creeze premisele necesare pentru a combate în mod eficient criza", a afirmat Tăriceanu, după şedinţa Biroului Politic Executiv al ALDE.

El consideră că "trebuie avută în vedere şi decizia CCR care a dat motivarea pe cazul conflictului interinstituţional între Parlament şi preşedinte prin care a stabilit că responsabilitatea şefului statului în desemnarea unui premier trebuie să aibă drept scop nu neînvestirea Guvernului, ci învestirea lui".

 

Învestirea noului Guvern: „un examen de minimă responsabilitate”

 

Potrivit lui Tăriceanu, care a citat din motivarea CCR, "preşedintele Iohannis a avut un comportament constituţional neloial, pentru că raportul Comisiei de la Veneţia spune 'comportamentul constituţional loial constă în desemnarea de către preşedinte a unui candidat la funcţia de premier în vederea realizării finalităţii pentru care a fost construită procedura constituţională a numirii Guvernului'".

"Deci acesta era lucrul pe care trebuia să îl facă preşedintele şi prim-ministrul desemnat, nu să încerce toate manevrele pentru a nu fi învestit", a adăugat liderul ALDE.

El a susţinut că joi în Parlament este "un examen de minimă responsabilitate, până la urmă".

"Am vrut să spun de maturitate, dar nici nu mă mai gândesc la aşa ceva, o minimă responsabilitate, atât a preşedintelui, cât şi a PNL. Sper ca mâine să se încheie, să fie votat Guvernul şi să îşi intre în atribuţii, pentru că situaţia cu criza de coronavirus nu este una de joacă", a subliniat Tăriceanu.

Despre şedinţa de la Palatul Victoria privind evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele COVID-19, Tăriceanu a spus: "Deja e târziu. Suntem reactivi şi complet decalaţi. Semnalele care vin din toate ţările din Europa sunt atât de îngrijorătoare încât ar fi trebuit deja să aibă măsurile adoptate şi implementate, cel puţin o parte din ele.", relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel