La sosirea sa la Biroul Electoral Central (BEC), mii de susținători l-au întâmpinat. Georgescu a lansat declarații dure la adresa clasei politice actuale.
"Am un singur mesaj pentru sistemul politic și clasa abjectă aflată la putere: în acest moment, tot mapamondul se uită la România, la măreția poporului român și la modul ingrat în care clasa politică a acționat. S-a putut o dată, dar nu se va mai întâmpla și a doua oară să distrugă democrația. Vor fi judecați de toate legile umane și de cele divine."
Georgescu a avertizat că o nouă încălcare a democrației ar fi inacceptabilă pe plan internațional, referindu-se astfel la posibilitatea prin care candidatura lui ar putea fi interzisă pe modelul Dianei Șoșoacă. Acesta a susținut că "poporul român va ieși victorios din aceste încercări". Întrebat despre planul Geția, a răspuns că nu are cunoștință despre altceva.
"E imposibil să nu fiu pe buletinul de vot," a mai spus Georgescu.
Atmosfera de la BEC a fost tensionată, iar susținătorii lui Georgescu au creat un vacarm de nedescris. Candidatul a fost înconjurat de bodyguarzi recrutați din Legiunea Străină. Acesta a făcut o "baie de mulțime", iar protecția i-a fost asigurată doar de bodyguarzii menționați. Jandarmeria nu a fost prezentă în zonă.
Controverse și investigații în curs
Candidatura lui Călin Georgescu este marcată de controverse și dosare penale aflate pe rol. În februarie 2025, poliția l-a luat direct din mașină și l-a transportat la Parchetul General sub suspiciunea de implicare în activități ilegale, inclusiv susținerea unor organizații fasciste și promovarea de idei antisemite. Deși n-a fost reținut decât pentru interogatoriu, autoritățile i-au impus măsuri preventive, precum interdicția de a părăsi țara sau de a posta conținut xenofob online.
În plus, acuzațiile de finanțare ilicită a campaniei sale au atras atenția opiniei publice. Anchetele vizează sume mari de bani și bunuri de valoare primite de la lideri ai unor grupuri de mercenari. Aceste suspiciuni ar putea conduce la interzicerea candidaturii sale în alegerile din mai.
Anul trecut, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, în care Georgescu obținuse 22,95% din voturi. Instanța a invocat suspiciuni de interferență rusă în campania sa. Georgescu a contestat decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, însă apelul său a fost respins.
Reacții internaționale și interne
Candidatura lui Georgescu a stârnit reacții la nivel internațional. Vicepreședintele american JD Vance și miliardarul Elon Musk și-au declarat sprijinul pentru acesta. În schimb, lideri europeni și diplomați au transmis îngrijorări privind posibila influență rusă în politica românească.
În plan intern, autoritățile au intensificat măsurile împotriva ingerințelor externe. Recent, șase persoane au fost arestate sub acuzația de trădare și complot pentru răsturnarea guvernului. Grupul, cunoscut sub numele de "Comandoul Vlad Țepeș", ar fi avut legături cu cercuri pro-ruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News