"Câinele-robot" prezentat de Rusia ca armă de ultimă generație e de fapt o jucărie care se vinde și în România

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Câinele-robot M-81, lansat la expoziția de armament organizată la Moscova, este de fapt o jucărie care se vinde pe site-uri precum Aliexpress sau Alibaba.  

Un "câine robot" înarmat cu un lansator de rachete antitanc instalat pe spate a fost prezentat, zilele trecute, la expoziția de armament "Army 2022" din Rusia. În timp ce acest lucru a fost menit să arate stadiul tehnologic al Rusiei, câinele robotizat, învelit în mod ciudat, pare a fi un robot chinezesc care poate fi achiziționat pentru câteva mii de dolari pe Aliexpress sau Alibaba, scrie site-ul The Drive.

Organizată de Ministerul rus al Apărării și deschisă cu un discurs al președintelui rus Vladimir Putin, expoziția se desfășoară între 15 și 22 august în Parcul Patriot din Kubinka, la periferia Moscovei.

Postate inițial pe platforma de socializare Telegram, imagini cu câinele capturate pe 15 august au început să circule pe Twitter. În cadrul demonstrației, se vede cum "câinele robot" merge înainte și înapoi, precum și cum se "așază", înainte de a se îndrepta spre participanții la expoziție.

 

În timp ce câinele este capabil să susțină greutatea unui lansator de rachete antitanc RPG-26 și ceea ce pare a fi un dispozitiv de ochire optică (dar care poate fi doar un fel de lunetă pentru arme de calibru mic), este mai puțin clar dacă câinele poate suporta șocul declanșării armei sau dacă este chiar capabil să o țintească de la distanță. 

Câinele a fost tot timpul acoperit cu o salopetă din țesătură neagră. Deși aceasta poate părea o încercare ciudată de a avea un aspect tactic, este mult mai probabil că este necesară pentru a ascunde originea robotului. Pe baza locației și a formei "ochilor" câinelui robot, a culorii argintii a acestuia, precum și a formei și proporțiilor sale generale, pare clar că robotul expus este de fapt unul de vânzare pe site-urile din China.

Câinele seamănă izbitor de mult cu Unitree Robotic UnitreeYushuTechnologyDog, care poate fi achiziționat online cu sume cuprinse între 2.700 și 3.700 de dolari. Potrivit sursei citate, pare destul de clar că robotul nu a fost proiectat de producătorul rus care îl expune la expoziția "Army 2022" și nici nu este de vreun fel de grad militar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel