Budincă de ciocolată - Cum să faci "desertul zeilor", un preparat clasic al bucătăriei italiene

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Budincă cu ciocolată - Desertul zeilor
Budincă cu ciocolată - Desertul zeilor

Budinca de ciocolată este un desert cremos, cu o textură umedă și catifelată, un clasic atemporal al cofetăriei italiene. Este un desert ideal ca gustare pentru copii sau la finalul mesei, însoțit de câteva linguri de frișcă și un pahar de vin spumant.  

Budinca de ciocolată nu necesită un proces de preparare complex, însă necesită atenție la câțiva pași de bază, cum ar fi adăugarea laptelui fierbinte, alegerea formei potrivite și așezarea în frigider.

Budinca poate fi servită fie în porții individuale, fie într-o singură formă, cum ar fi o formă de gogoașă. În acest din urmă caz, se răstoarnă și se taie în felii. În plus, este o desert fără ou, perfectă pentru cei cu alergii.

Vezi și: Prăjitură cu caise și iaurt. Un desert de sezon cu aromă amețitoare

Cu o consistență asemănătoare cu cea a panna cotta, este făcută fără gelatină și fără făină, care este înlocuită cu amidonul de porumb, ceea ce o face ideală pentru cei cu boala celiacă. Tot ce trebuie să faci este să verifici dacă pe ambalajele de cacao amară și ciocolată neagră este inscripționat "fără gluten".

Cum se face budinca de ciocolată

 

Ingrediente pentru 6 persoane:

500 ml lapte integral

75 g zahăr pudră

40 g amidon de porumb

50 g unt

10 g de cacao amară

100 g ciocolată neagră

Pentru garnitură ai nevoie de:

2 crenguțe de coacăze

câteva frunze de mentă

Mod de preparare

 

Se topesc untul și zahărul într-o crăticioară. Între timp, se încălzește laptele până aproape de punctul de fierbere. Se adaugă apoi amidonul cernut și cacaua, amestecând cu un tel. Laptele fierbinte se adaugă treptat, amestecând constant, pentru a evita formarea de cocoloașe.

Se pune din nou pe foc și se fierbe amestecul timp de 2-3 minute din momentul în care dă în clocot, amestecând constant.

Se ia de pe foc, se adaugă ciocolata tocată mărunt și se amestecă rapid pentru a o încorpora în restul.

Când s-a omogenizat, se toarnă budinca de ciocolată în forme, umplându-le până la refuz.

Pentru a sparge eventualele bule de aer din interior, se bat ușor de suprafața de lucru

Se acoperă fiecare formă cu folie de aluminiu, se lasă să se răcească și apoi se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore. Înainte de a scoate budincile de ciocolată din forme, înmuiați baza în apă caldă pentru a fi mai ușor de îndepărtat. Se ornează cu fructe roșii și mentă și se servește.

Pentru decorarea finală ne putem distra puțin: putem folosi frișcă, fulgi de ciocolată albă, fructe de pădure, mentă, câteva picături de lichior și, vara, o cupă de înghețată de vanilie.

Poftă bună!

budinca-cu-ciocolata-desert

Trucuri utile atunci când faci orice fel de budincă

 

Puteți decora budinca de ciocolată în multe feluri diferite, de exemplu cu frișcă și căpșuni.

Puteți folosi ciocolată cu lapte în loc de ciocolată neagră și puteți reduce cantitatea de unt cu 20 de grame. Pentru decor, puteți folosi fructe de pădure amestecate, cum ar fi zmeură, afine și căpșuni.

La desfacerea budincilor, se scufundă baza formei în apă fierbinte pentru câteva momente, astfel încât să se desprindă fără probleme.

Budinca de ciocolată trebuie consumată după cel puțin 4 ore în care a stat la frigider. De asemenea, se poate păstra la frigider timp de 2-3 zile.

Nu se recomandă înghețarea.

Dacă sunteți doar adulți la masă, puteți unge formele cu rom înainte de a turna crema de ciocolată.

Pentru copiii mai mici, pe suprafața fiecărei forme se pot pune biscuiți înmuiați în lapte. După ce se răcește și se întoarce cu susul în jos, budinca de ciocolată va avea o bază de biscuiți. O idee rapidă și ușoară pentru o gustare alternativă.

Dacă ți-a plăcut această budincă de ciocolată, cu siguranță îți va plăcea și cea de cheesecake cu căpșuni, fără coacere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel