Buda: Poliţiştii au vrut să intervină fără mandat, dar procurorul nu a permis

sursa: Digi24
sursa: Digi24

Chestorul Ioan Buda, şeful Poliţiei Române, a declarat, vineri seara, la Caracal, întrebat de ce nu au intervenit poliţiştii imediat ce au avut informaţii că Alexandra este în casa lui Gheorghe Dincă, spunând că acest lucru s-a dorit, dar procurorul nu a permis intervenţia Poliţiei decât la ora 6:00.

Chestorul Ioan Buda, şeful demis al Poliţiei Române, a declarat, vineri seara, la Caracal, că poliţiştii ar fi putut lua alte măsuri, însă au preferat să intervină conform mandatului în casa suspectului Gheorghe Dincă.

„Nu puteau interveni poliţiştii mai devreme de ora 6, pentru că procurorul nu a permis intervenţia Poliţiei decât la ora 6", a spus Buda.

Întrebat dacă ordinul procurorului putea fi încălcat, Buda a răspuns afirmativ.

„Da, puteau fi luate şi alte măsuri, puteau găsi alte teritupuri, puteau să intervină, nu au intervenit. Pentru că au aşteptat ora 6, pentru a se interveni la această percheziţie conform mandatului.

Mandatul a fost eliberat aproximativ la ora 4", a mai spus Ioan Buda.

Acesta a porecizat că i-a spus inspectorului şef care se ocupa de caz să intervină fără mandat, însă procurorul nu a fost de acord.

„I-am spus inspectorului şef chestiunea aceasta în prezenţa tuturor (să intervină fără mandat – n.r.). Procurorul nu a fost de acord cu această intervenţie", a afirmat chestorul.

Potrivit acestuia, în ambele cazuri ale fetelor dispărute din Caracal, Alexandra şi Mihaela, „poliţiştii au făcut tot ceea ce puteau face din momentul în care părinţii au sesizat Poliţia".

Potrivit articolului 150 din Codul de Procedură Penală, percheziţiile pot să aibă loc fără mandat în următoarele condiţii:

„(14) În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:

a) când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;

b) dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;

c) dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii", se arată în textul de lege.

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgenţă 112, anunţând că este sechestrată. Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu a reuşit o locaţie exactă, ci o arie de căutare, poliţiştii având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect.

Suspect este un bărbat de 57 de ani, pe numele său Gheorghe Dincă, tată a trei copii. În casa lui a fost găsit un bidon cu resturi umane şi bijuterii în special inele, care i-ar fi aparţinut Alexandrei.

Totodată, anchetatorii încearcă să identifice o a doua victimă, care se pare că a dispărut în urmă cu mai bine de o lună şi care era din judeţul Dolj, conform Mediafax.ro.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy