Britanicii golesc rapid magazinele de alimente, după închiderea frontierei cu Franța

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Comercianții încearcă să reducă spaima ce i-a cuprins pe britanici cu privire la lipsa imediată de alimente, după ce Franța a închis granițele transportatorilor britanici timp de 48 de ore, din cauza noii tulpini de coronavirus depistate în insulă.

În același timp retailerii avertizează cu privire la „întreruperi grave” dacă blocada este prelungită. Lanțul de supermarketuri ”Sainsbury” a avertizat că se poate confrunta cu „lipsuri” la alimente proaspete, în câteva zile, dacă Marea Britanie și Franța nu reușesc să rezolve problema.

Din cauza acestei incertitudini, britanicii au luat cu asalt supermarketurile, golind rapid rafturile de alimente. Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că Marea Britanie are un lanț de aprovizionare cu alimente „divers”.

Ministrul francez al transporturilor a declarat că măsurile pentru „asigurarea reluării traficului în Regatul Unit” sunt iminente.

„Canalul Mânecii este o cale comercială vitală, cu aproximativ 10.000 de camioane care circulă zilnic între Dover și Calais în perioadele de vârf, cum ar fi Crăciunul, aducând cele mai proaspete produse.

Riscul este ca transportatorii europeni să evite pe viitor Marea Britanie, de teamă să nu rămână blocați în insulă. Șeful Federației pentru Alimente și Băuturi din Regatul Unit(FDF), Ian Wright, a declarat că închiderea frontierei are „potențialul de a provoca întreruperi grave în aprovizionarea cu alimente proaspete de Crăciun în Marea Britanie – și a exporturilor de alimente și băuturi din Marea Britanie”.

 

„Închiderea Franței pune dificultăți în capacitatea Marii Britanii de a importa și exporta bunuri cheie”

 

Andrew Opie, director pentru alimentație și sustenabilitate la British Retail Consortium, a declarat că retailerii s-au aprovizionat cu mult înainte de Crăciun.

Însă el a adăugat, potrivit Libertatea: „Închiderea Franței, inclusiv transportul de marfă însoțit, pune dificultăți în capacitatea Marii Britanii de a importa și exporta bunuri cheie în perioada aglomerată de Crăciun. Chiar dacă mărfurile pot intra din Franța, puține firme de transport vor fi dispuse să trimită camioane și șoferi în Marea Britanie fără o garanție că pot reveni în timp util în UE”.

În prezent, camioanele de marfă nu pot trece pe mare sau prin Eurotunnel către Franța, dar camioanele care vin din direcția opusă sunt încă permise.

Ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a declarat că majoritatea comerțului transcanal nu ar fi afectat de interdicție și că el și omologul său francez lucrează pentru a rezolva blocada, de exemplu printr-un program de testare în masă.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel