BREXIT. SABOTAJ în Parlamentul European

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Aleşii britanici care susţin Brexitul par să fi îmbrăţişat strategia calului troian, mizând să ajungă în Parlamentul European, în urma alegerilor europene dacă acestea vor avea loc în luna mai în Marea Britanie, cu scopul de a sabota din interior activitatea acestuia, comentează miercuri France Presse.

Imaginea, evocată de deputatul conservator eurofob Mark Francois, se referă la stratagema de război a lui Ulise în timpul asediului de către greci a cetăţii Troia. Acesta a reuşit să cucerească Troia după ce a pătruns, împreună cu alţi războinici, ascunşi într-un cal mare din lemn, adus drept cadou troienilor.

'Dacă rămânem în UE împotriva voinţei noastre, democratic vorbind, pentru că unii din UE speră că ne vom răzgândi...Ei vor regreta', a declarat marţi Mark Francois într-o conferinţă a susţinătorilor Brexitului, la Londra, la aproape trei ani după referendumul din iunie 2016 când s-a decis soarta Regatului Unit în Uniunea Europeană.

Strategia calului troian


'Vom deveni calul troian în cadrul UE şi vom face să eşueze tentativele lor de a continua un proiect mult mai federalist' pentru Uniune, a avertizat Mark Francois, în timp ce liderii europeni examinează miercuri o cerere britanică de amânare a Brexitului până pe 30 iunie.

Acest termen, cerut de premierul Theresa May după ce planul de ieşire din UE încheiat de ea cu Bruxellesul a fost respins de trei ori de parlamentul de la Londra, implică faptul ca Marea Britanie să participe la alegerile europene din 23 mai. Aceasta, chiar dacă guvernul britanic susţine că doreşte să părăsească UE cu un acord înainte de 22 mai, ceea ce i-ar permite să anuleze respectivul scrutin.

Dar, potrivit lui Mark Francois, Cei 27 'trebuie să ţină cont de toate aceste adevăruri deranjante' înainte de a lua o decizie privind amânarea, a avertizat el.

Aceste 'adevăruri deranjante' au fost subliniate pentru prima oară de Jacob Rees-Mogg, un alt deputat conservator, care s-a opus ferm acordului încheiat de Theresa May.

'Dacă o amânare îndelungată ne reţine în UE, va trebui să fim imposibili', nota el într-un tweet vineri, în timp ce Theresa May tocmai îi scrisese preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-i cere o nouă amânare şi a evita o ieşire fără acord în data de 12 aprilie.

Acordul de retragere al Theresei May, vot nefavorabil



Jacob Rees-Mogg a promis de asemenea vetoul britanicilor asupra 'oricărei creşteri a bugetului' european, 'de a împiedica presupusa armată europeană' şi de a 'bloca planurile integraţioniste ale lui (Emmanuel) Macron', preşedintele francez.

Mesajul său a fost auzit. Guy Verhofstadt, raportorul pentru Brexit în Parlamentul European, a preluat afirmaţiile acestuia în câteva mesaje pe Twitter, avertizând:'Celor care ar fi tentaţi să prelungească această saga a Brexitului pot doar să le spun să aibă grijă la ceea ce doresc'. 

'Nu aş fi putut spune mai bine', a reacţionat Francois.

Jacob Rees-Mogg şi Mark Francois au votat de trei ori împotriva acordului de retragere al Theresei May. Dar a treia oară, doar 26 de conservatori din 314 au votat împotrivă. Premierul speră că vor fi şi mai puţini dacă va prezenta tratatul pentru a patra oară.

Nu se vrea încă o respingere a Brexitului


Posibilitatea de a vedea Brexitul încă o dată respins a stârnit se pare furia conservatorilor. Marţi, ei aveau 97 de voturi împotriva unei măsuri vizând evitarea unui scenariu de separare fără acord. O nemulţumire de care eurodeputatul Nigel Farage susţinător al Brexitului intenţionează să profite. 'Dacă trebuie să participăm la aceste alegeri europene din 23 mai, vom concura pentru că a venit timpul să le dăm o lecţie', a declarat el într-un video de campanie.

Chiar şi cei care nu intenţionează să participe la alegerile europene sunt seduşi de ideea unui Regat Unit provocator şi nefast în cadrul instituţiilor europene.

'Trebuie să recunosc că dacă ar fi să candidez, ar ieşi scântei în Parlamentul European', le-a spus colegilor săi deputatul conservator William Cash.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel