Brexit. Michel Barnier: Negocierile UE-Marea Britanie ar putea fi terminate din 2022

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

 Negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie asupra unui eventual acord comercial nu vor putea fi definitivate până la sfârşitul anului 2021, aşa cum susţine premierul britanic în funcţie, Boris Johnson, a declarat Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, conform cotidianului The Independent.

"În privinţa acestui acord, nu vom obţine definitivarea în 11 luni. Vom face tot ce putem, dar nu vom face totul", a declarat Michel Barnier în cursul unei reuniuni private cu europdeputaţi desfăşurată săptămâna aceasta, potrivit unei înregistrări obţinute de ziarul The Independent.

"Este nerealist că o negociere completă poate fi făcută în 11 luni, deci nu putem face totul. Dacă acesta este termenul, vom face tot ce putem pentru a obţine ceea ce aş numi «minimul esenţial» în sensul stabilirii unei relaţii cu Marea Britanie", a argumentat Michel Barnier.

Michel Barnier a precizat că, în lipsa unei prelungiri a valabilităţii reglementărilor UE în Marea Britanie, această ţară riscă să ajungă la o relaţie comercială cu Uniunea Europeană axată doar pe regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). "Dacă nu va exista o prelungire, vom mai avea doar câteva luni pentru a obţine ceea ce aş numi minimul necesar pentru economie şi securitate sau să ne pregătim pentru o situaţie de tip marginea prăpastiei. Fie avem un acord, fie vom ajunge în cadrul stabilit de OMC. Nu putem implementa măsuri de urgenţă în domeniul comercial pentru a obţine timp suplimentar. Fie avem un acord, fie este o situaţie de tip marginea prăpastiei pentru comerţ", a atras atenţia Michel Barnier.

Premierul britanic vrea părăsirea UE în mai puțin de două luni

 

Boris Johnson insistă pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 şi susţine că poate obţine rapid un acord comercial cu UE post-Brexit.

Partidul Conservator britanic a refuzat să facă vreun comentariu despre afirmaţiile lui Michel Barnier, dezvăluite cu o zi înaintea scrutinului parlamentar anticipat din Marea Britanie.

Dar opoziţia britanică a criticat din nou atitudinea premierului Boris Johnson, liderul Partidului Conservator. "Se confirmă ceea ce ştiam deja, Boris Johnson minte alegătorii despre planurile sale dăunătoare privind Brexit", a declarat politicianul liberal-democrat Tom Brake, conform Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel