BREXIT. Ambasadorul României în Marea Britanie, precizări pentru români: "Două date sunt importante"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

După retragerea Marii Britanii din UE, românii trebuie să fie atenţi la două date importante în viitorul apropiat, respectiv 31 decembrie 2020 şi 30 iunie 2021, potrivit ambasadorului României la Londra, Dan Mihalache. Vezi explicaţiile oficialului.

Ambasadorul a fost întrebat de numărul de cetăţeni români care au plaicat pentru statutul de pre-rezident sau rezident în Marea Britanie.

"Peste 435 de mii de români erau la data de 31 decembrie 2019. Acum, deocamdată, nu avem alte cifre. Le vom avea undeva probabil pe 10 februarie centralizate pe luna ianuarie. Şi eu, şi colegii mei, suntem curioşi de dinamica acestor cifre care oricum, în raport cu evalurările pe care le-am avut, sunt absolut imppesionante, în sensul unei comunităţi pe care noi am estimat-o la un anumit număr, dar după cererile de rezidenţă sau pre-rezidenţă, s-ar putea să constatăm că e mai amre decât am crezut noi", a declarat ambasadorul României la Londra, la Realitatea Plus.

Cât despre numărul exact al cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie, Dan Mihalache a precizat că este greu de stabilit o cifră exactă.

"E foarte dificil de estimat. Oficial, noi ştiam că sunt 270 de mii de români înregistraţi, iată că sunt mult mai mulţi. Dar aici fiind un sistem descentralizat, nu există o instituţi care să poată să îţi ofere o cifră fixă. Trebuie să faci un fel de încrucişare între mai multe baze de date, fie că e vorba de contracte de muncă înregistrare, de fisc, de servciul naţional de sănătate şi aici, cumva, avem o anumită dificultate în a găsi o cifră exactă.

E foarte mare. Sunt muncitori sezonieri, sunt oameni care vin, care pleacă, oameni care vin să îşi ajute copiii. De la joburi de top, universităţi, profesori universitari, medici, IT-işti. Dar, de pildă, există un număr semnificativ de români în sectorul serviciilor, hoteluri, restaurante şamd. Nu cred că există restaurant în Londra unde să nu întâlneşti cel puţin u român care lcurează acolo şi în multe sectoare", a mai spus oficialul.

Greul, însă, pentru românii din Marea Britanie, ar putea să înceapă la finalul perioadei de tranziţie, iar ambasadorul României în Marea Britanie atrage atenţia asupra a două date importante: 

"Probabil că la finalul perioadei de tranziţie sau mai precis când procesul de aplicare pentru rezidență sau pre-rezidenţă se va fi încheiat, 30 iunie 2021, pentru că două date sunt importante: 31 decembrie 2020 şi 30 iunie 2021, va intra în vigoare până atunci o nouă legislaţie privind limitarea care va fi, probabil, bazată cum spun ei, pe un sistem de puncte şi care pentru a dobândi acest statut va trebui să îndeplinească nişte condiţionalităţi un pic mai stricte", a mai spus ambasadorul Dan Mihalache, la Realitatea Plus.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel