BOR, despre acordul Patriarhiei cu MAI: „Nu suntem o țară creștinopată”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Biserica Ortodoxă Română (BOR) arată că acordul Patriarhiei cu MAI „a fost unul interinstituțional, oficial și public”, subliniind că România nu este o „țară creștinopată” și că nu Biserica ia decizii, ci doar le respectă.

„Este firesc, în calitate de creștini și cetățeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creștine câteva lucruri esențiale care nu intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei și îi ajută concret pe cei afectați. Până în acest moment cu aproape 10 mil. de lei. Asta va face Biserica și mai departe", explică Vasile Bănescu, reprezentant al BOR.

Conform sursei citate, acordul Patriarhiei cu MAI era în conținutul său, „până la ultima literă", în consonanță cu reglematările stării de urgență în vigoare.

„Poliția Română nu ne asigură tuturor doar protecția și ordinea publică, ci făcea acum și un gest major de civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii ortodocși ai acestei țări își exprimau tăcut recunoștința. Suntem o țară și o societate edificate pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici creștinofobă", a adăugat Bănescu.

 

Bănescu: „A oferi aceste lucruri în deplină ordine este un gest pe care trebuie să-l salutăm”

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, „a oferi, sub măsuri de protecție totală și perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicită și le primesc prin voluntari acreditați și corespunzător echipați (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simț, dublat acum atent și de firească grijă față de ceilalți, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm".

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, marţi seara, că românii vor putea primi Paşti vineri şi sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari şi de către patrulele MAI, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

Ulterior, miercuri, la prânz, președintele Klaus Iohannis a spus că va cere ministrului Marcel Vela și premierului Ludovic Orban să revină asupra acordului MAI-BOR, subliniind că le va cere să găsească o formulă care se încadrează în îndemnul „Stați acasă", scrie Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel