Bogdan Aurescu, despre criza românilor blocaţi în aeroportul din Cancun: „A fost o perioadă complicată”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Bogdan Aurescu (sursa foto: gov.ro)
Bogdan Aurescu (sursa foto: gov.ro)

După o criză de cinci zile și multe umilințe îndurate, 140 de turiști români au primit acceptul de a intra în Mexic. Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a spus că negocierile dintre cele două țări au reprezentat „o perioadă complicată” și că alerta de securitate era legată de combaterea criminalității transfrontaliere.

„A fost o perioadă complicată, de demersuri diplomatice intense. Mă bucur că am reuşit să rezolvăm această situaţie complicată şi într-adevăr, discuţia de aseară a fost hotărâtoare pentru a obţine soluţionarea. Cea mai delicată, aici, a fost existenţa unei alerte de securitate cu caracter general, pe baza cetăţeniei române. Astfel de alerte de securitate cu caracter general sunt contrare practicii internaţionale şi asta este un apel pe care i l-am precizat foarte clar omologului meu mexican”, a spus Bogdan Aurescu la Digi24.

Citește și De ce sunt sechestraţi românii la intrarea în Mexic: „Paşaportul românesc este uneori ca o piatră de moară”

„Într-un final autorităţile mexicane au hotărât că este o problemă complicată care poate să afecteze grav relaţia bilaterală. Această situaţie a a afectat credibilitatea Mexicului ca destinaţie de călătorie pentru turism, în orice caz pentru cetăţenii români. După această alertă cu caracter general a fost anulată, de aici înainte, toate procesările de cetăţeni români care ajung în Mexic se vor face individual. Dacă există probleme, să spunem persoane certate cu legea, cum ştim că au mai fost, ele vor fi tratate individual”, a adăugat el.

 

Autoritățile mexicane nu au dat detalii concrete privind alerta de securitate

 

Aurescu spune că autoritățile mexicane nu au dat detalii concrete privind alerta de securitate.

Citește și Românii prizonieri în Mexic au intrat în greva foamei: „Ne-au spus că este o alertă pe numele nostru!”

„Nu am avut detalii concrete. Din informaţiile pe care le avem, ceea ce ştim este că e vorba de o alertă de securitate care se referă la eforturile autorităţilor mexicane de combatere a crimei organizate transfrontaliere. Din grupul acesta de cetăţeni care erau încă pe aeroport şi aşteptau returnarea în ţară, ei au intrat toţi, cu excepţia a cinci persoane pentru care într-adevăr existau nişte alerte individuale. Respectivele persoane sunt în curs de a reveni în ţară, mâine ar trebui să ajungă cu avioane de linie care fac curse către Cancun”, a precizat el.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel