BLOCAJ în alegerea procurorului șef european. PE acuză Consiliul că cedează presiunii Guvernului ROMÂN

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

A treia rundă de negocieri între echipa Parlamentului European și reprezentanții Consiliului UE, pentru funcția de procuror-șef european, s-a încheiat fără niciun rezultat. Astfel, s-a ajuns la un blocaj, după cum a declarat Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, informează Ziare.com.

Următoarea rundă de negocieri, care urmă să aibă loc pe 10 aprilie, a fost anulată din motive de Brexit și nu se știe în acest moment dacă negocierile vor fi reluate în mandatul actualului Parlament European, a cărui activitate se încheie la finalul acestei luni.

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegația Consiliului, regretăm profund situația actuală de blocaj, care împiedică cele două instituții să numească procurorul-șef al Parchetului European. Procurorul-șef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituție care va contribui la combaterea infracțiunilor împotriva bugetului UE", a declarat Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), președinte al Comisiei pentru libertăți civile, potrivit unui comunicat.

Reprezentanții Parlamentului European au reafirmat sprijinul pentru Kovesi și au criticat Guvernul român pentru „hărțuire".

„Opoziția cu care se confruntă în prezent dna. Kovesi din partea autorităților române scoate în evidență curajul și independența să, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European. Hărțuirea din partea guvernului român a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului", a spus și vicepreședintă Comisiei de libertăți civile, Judith Sargentini (Greens/EFA, Olanda).

„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidați selectați. Dna. Kovesi este de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post. Nu putem acceptă faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab.

Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esențial că Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituția puternică și credibilă. Vorbim și despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deține în prezent niciun post cheie în UE", a declarat și Ingeborg Grassle (PPE, Germania), președinta comisiei pentru control bugetar a Parlamentului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel