Tribunalul penal din Liege a pronunțat sentințe de până la șase ani de închisoare și confiscări de 500 000 de euro împotriva a 24 de inculpați de origine română care au cumpărat numeroase mașini pe credit fără să le plătească și apoi le-au revândut...
Persoanele implicate au înființat numeroase societăți fictive, care erau un fel de „cochilii goale“, folosite pentru a crea fișe de plată false în numele persoanelor care au luat credite pentru a cumpăra vehicule noi. "Au fost înființate pentru a servi infracțiunii", a declarat procurorul federal în pledoaria sa finală.
Instanța a constatat că Ziatu, în vârstă de 45 de ani, era liderul grupului infracțional organizat. El este singurul dintre inculpați care vorbește franceza. Acesta a fost prezent la fiecare dintre tranzacțiile de la reprezentanțe. La prima audiere a cazului său, inculpatul s-a prezentat ca fiind doar un traducător și că și-a a oferit servicii persoanelor din comunitatea de români care doreau să cumpere mașini.
Belgia. „Ingineria“ pusă la cale de 24 de români
"Am fost translator", a explicat el la audiere. "Le-am explicat de fiecare dată oamenilor că trebuie să plătească creditele auto, altfel vor fi raportați la banca națională și nu vor mai putea lua credite. Mi-au spus să nu mă deranjez“, a declarat el în fața instanței.
Dar procuratura federală nu a împărtășit acest punct de vedere. "El alege vehiculele, folosește compatrioți care nu vorbesc franceza și se dă drept alte persoane pentru a primi mașinile".
Potrivit anchetei, aceștia au cumpărat mașini cu o valoare totală de aproape două milioane de euro.
Au cumpărat mașini de peste 2 milioane de euro, dar nu le-au plătit niciodată
Principalul suspect a fost condamnat la șase ani de închisoare. De asemenea, instanța a pronunțat mai multe achitări. Ceilalți inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între 18 luni de închisoare cu suspendare pentru perioada care depășește perioada de arest preventiv și 2 ani de închisoare.
Un inculpat care se afla în stare de recidivă legală a primit 18 luni de închisoare. În prezent, el își execută pedeapsa sub supravegherea unei brățări electronice.
Instanța i-a achitat pe inculpați de acuzațiile de spălare de bani și a ridicat sechestrele asupra caselor cumpărate în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News