EXCLUSIV  "Belgia e primitoare, oamenii sunt închiși". Ce spune o româncă după de 27 de ani în "țara ciocolatei"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Florinela Petcu vorbește despre viața în Belgia
Florinela Petcu vorbește despre viața în Belgia

O româncă stabilită în urmă cu 27 de ani în Belgia spune că țara ei adoptivă este una primitoare pentru străini, însă oamenii sunt "relativ închiși". Cel puțin până ajungi să-i cunoști și să te cunoască. Ce spune Florinela Petcu după atâția ani de trai în Belgia.  

Florinela Petcu, o româncă stabilită în urmă cu 27 de ani în Belgia, a vorbit în emisiunea Departe de România, moderată de jurnalistul Gabriel Nuță-Stoica, despre viața în Belgia, despre cât de mult s-a schimbat țara în toți acești ani, dar și despre cât de greu este pentru români să se adapteze. 

"S-a schimbat foarte mult. Când am venit eu nu erau atâția migranți. Belgia oricum este o țară foarte complexă pentru că este un regat trilingv. Este o țară relativ primitoare, dar oamenii sunt relativi închiși, față de români care sunt foarte extrovertiți, care te primesc cu brațele deschise.

Sunt lucruri pe care le-am învățat între timp cum e faptul că nu trebuie sa judeci oamenii la prima vedere. Dacă îți faci un cerc de cunoștințe și dacă te acceptă, ai prieteni pe viață. Belgia este diferită", spune Florinela Petcu. 

Fără cursuri de integrare, fără internet, fără WhatsApp


Românca mai spune că este mult mai ușor pentru români să se integreze față de acum 27 de ani, în contextul în care multe dintre mijloacele tehnice de astăzi nu existau în acea perioadă. Un proiect foarte important în reprezintă și cursurile de integrare organizate de statul belgian.

"Da! O spun cu toată inima. Când am venit eu acum 27 de ani nu erau cursuri de integrare, nu aveam acces la internet, decât foarte limitat. Nu exista WhatsApp, nu existau mjloacele mass-media care există în ziua de azi, iar cursurile de integrare sunt obligatorii pentru cetățenii care nu vin din spațiul european și neobligatorii pe cei din Europa, adică și pentru români. Sunt extrem de bine gândite.

Pe parcursul a 10 săptămâni ai o idee foarte bună despre ce înseamnă Belgia, care este sistemul administrativ sau juridic. Este mult mai ușor să te integrezi azi, dacă vrei, față de acum 27 de ani", a mai spus românca în cadrul emisiunii Departe de România, în care a participat alături de alți doi membrii ai familiei.

În ediția din această săptămână nu am avut doar un singur invitat, ci trei, toți membrii ai unei familii frumoase de români din Belgia. Pe lângă Florinela, au mai participat Ciprian Petcu, un IT-ist care a ales tot Belgia ca țară adoptivă, dar și Andreea Adam, nepoata celor doi, studentă la Drept în această țară.
 
Urmărește emisiunea integrală și descoperă povestea unei familii frumoase de români din străinătate:

 

Departe de România, o emisiune cu și despre românii din diaspora

 

Emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora, este în primul în rând o emisiune cu și despre românii din afara granițelor țării. În fiecare săptămână descoperim povești interesante ale românilor stabiliți în străinătate, vorbim despre aspecte din viața de zi cu zi, probleme de integrare, provocări, dar și despre bucurii și împliniri. Totodată, vom încerca să aflăm ce mai înseamnă România pentru românii din diaspora: "acasă" sau doar țara de origine.

Pe lângă poveștile românilor stabiliți în afara granițelor, în cadrul emisiunii sunt uneori invitați și oficiali ai statului sau lideri politici care ne oferă informații relevante pentru cei din diaspora. 

Emisiunea "Departe de România" se difuzează pe site-ul ȘtiriDiaspora, canalele de Youtube și paginile de Facebook DC News TV, ȘtiriDiaspora și DC News.

Poți vedea toate edițiile aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel