Belgia. Cine trebuie să aibă un test COVID negativ la intrarea în ţară. Excepţii de la regulă

Andreea Cosma |
Data publicării:
pasageri-aeroport
pasageri-aeroport

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul pandemiei de COVID-19, condiţiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei s-au modificat, astfel că anumite categorii de persoane sunt exceptate de la obligativitatea testului negativ PCR pentru SARS-CoV-2

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, marţi, Agerpres, testul negativ nu este obligatoriu pentru persoanele rezidente în Regatul Belgiei, persoanele cu vârsta sub 12 ani, persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau maritimă şi care nu s-au aflat în străinătate mai mult de 48 de ore sau care vor rămâne în Regatul Belgiei pentru maximum 48 de ore şi persoanele care călătoresc pe cale aeriană şi rămân exclusiv în zona de tranzit a aeroportului, fără a intra pe teritoriul belgian.

"Cu privire la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 de către persoanele care nu se încadrează într-una din categoriile menţionate anterior, autorităţile belgiene au informat că testul trebuie să fi fost efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii pe teritoriul Regatului Belgiei, într-un laborator acreditat din statul de provenienţă şi certificat de un medic sau farmacist biolog, să fie prezentat în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (şi să poată fi consultat imediat) şi să fie emis într-una dintre limbile neerlandeză, franceză, germană sau engleză", se arată în comunicatul citat.

 

Cine trebuie să prezinte testul COVIDPotrivit aceleiaşi surse, companiile de transport trebuie să verifice, anterior îmbarcării, dacă pasagerii sunt în posesia rezultatului negativ al testului molecular tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, putând refuza îmbarcarea persoanelor care nu deţin un astfel de test.

Conform aceloraşi informaţii comunicate de autorităţile belgiene, nu sunt acceptate testele rapide, singura excepţie vizând anumite categorii de persoane care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Astfel, în situaţia în care este imposibilă prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care lucrează în domeniul transportului rutier, agenţii vamali şi angajaţii forţelor de ordine pot prezenta la intrarea în Belgia un test rapid cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Testul antigenic rapid utilizat trebuie să fie inclus în lista de teste antigenice autorizate de către autorităţile franceze.

MAE reaminteşte că toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore anterior intrării pe teritoriul belgian, formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online la: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form. Persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau navală şi care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului), precum şi persoanele a căror călătorie în afara Regatului Belgiei nu depăşeşte 48 de ore sunt exceptate de la măsura completării formularului.

 

Passenger Locator FormÎn funcţie de răspunsurile la chestionarul de autoevaluare, ataşat formularului Passenger Locator Form, la sosirea pe teritoriul belgian, călătorii pot primi un mesaj SMS prin care sunt informaţi cu privire la obligativitatea carantinării (pentru o perioadă de 7 zile) şi a testării după respectarea celor 7 zile de carantină. Dacă testul este pozitiv, persoanele respective se vor autoizola pentru 7 zile.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: 0032 (0)2 347 5338, 0032 (0)2 345 0040 şi 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0032(0)2 344 0854.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze temeinic anterior deplasării în străinătate şi să consulte informaţiile disponibile pe paginile de internet: www.mae.ro/node/51902, http://bruxelles.mae.ro/ şi https://www.mae.ro/.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel