Băsescu: Unele Curţi Constituţionale trebuie puse sub semnul întrebării de UE

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Traian Basescu in Parlament
Traian Basescu in Parlament

Traian Băsescu a declarat într-un intreviu pentru Adevărul că la nivel european, dar şi la nivelul Comisiei de la Veneţia  ar trebui să se vină cu o clasificarea a Curţilor Constituţionale din punct de vedere al credibilităţiii.

„În Republica Moldova, suntem într-un caz tipic în care un oligarh a ajuns să numească toţi oamenii de la Curtea Constituţională”, a declarat fostul președinte.

 "Plahotniuc este o creaţia a tranziţiei Republicii Moldova. Că a avut unele legături cu serviciile, este posibil. Dar miezul problemei este că a ştiut să-şi îndepărteze toţi adversarii şi a ajuns să controleze toate structurile statului, de la Curtea Constituţională până la ultimul miliţian.(...)

Poate e pentru prima data când trebuie dat semnalul că sunt diferite tipuri de Curţi Constituţionale. Sunt Curţi Constituţionale şi Curţi Constituţionale. Dacă analizezi componenţa şi provenienţa lor, trebuie să le pui sub semnul întrebării pe unele dintre ele. În Moldova, suntem într-un caz tipic în care un oligarh a ajuns să numească toţi oamenii de la Curtea Constituţională. Cu câteva luni înainte de alegeri, Plahotniuc a numit încă trei oameni la Curtea Constituţională dintre oamenii lui. Este o Curte Constituţională care nu e credibilă. Acest moment arată că, la nivel european, dar şi la nivelul Comisiei de la Veneţia, trebuie să avem o clasificarea a Curţilor Constituţionale din punct de vedere al credibilităţiii. Şi credibilitatea nu poate veni decât din condiţiile de a ajunge judecător de Curte şi din provenienţa judecătorilor constituţionali.", a spus Traian Băsescu.

Despre Curtea Constituțională a României Traian Băsescu a spus că încă o consider credibilă: "Deşi este o Curte politico-jurisdicţională, creează condiţiile ca toate părţile să aibă reprezentare într-un fel sau altul."

 


[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel