Balon suspect, deasupra României. MAPN a confirmat oficial

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Oficialii SUA încearcă să discute cu cei chinezi pe subiectul balonului de spionaj
Oficialii SUA încearcă să discute cu cei chinezi pe subiectul balonului de spionaj

Un balon asemănător cu cel din SUA a fost detectat astăzi în sudul României, la o înălțime de 11 000 de metri. 

Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat marţi, în jurul orei 12,30, o ţintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluţie asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spaţiul aerian naţional, în Sud-Estul României, transmite MApN.

În acest context, arată sursa citată, autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Feteşti, în jurul orei 12.40, fiind direcţionate către zona unde a fost semnalată ţinta aeriană.

Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezenţa ţintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menţinute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situaţiei aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.

Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate, aminteşte MApN.

Baloane trimise reciproc între China și SUA. Acuzații

 

China a afirmat luni că Statele Unite ale Americii au trimis de peste zece ori în spaţiul său aerian baloane de mare altitudine, fără "nicio permisiune", începând din ianuarie anul trecut, relatează Reuters şi AFP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a făcut această precizare în răspunsul la o întrebare în conferinţa sa de presă obişnuită, fără a da alte detalii.

Întrebat cum a reacţionat China la aceste survoluri, Wang a afirmat că răspunsul ţării sale la astfel de incidente este unul responsabil şi profesionist.

Afirmaţiile MAE chinez vin în contextul în care, anterior în această lună, SUA au doborât ceea ce au spus că era un balon de spionaj chinez în largul coastelor Carolinei de Sud. Beijingul în schimb a susţinut că era de fapt o aeronavă civilă de cercetare şi a acuzat Washingtonul că a reacţionat în mod disproporţionat.

Ulterior, armata americană a doborât alte trei obiecte zburătoare deasupra Americii de Nord, aminteşte Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel