Austria se pregătește de o relaxare a restricțiilor: Ce reguli se vor aplica începând de luni

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Austria va intra, începând de luni, 7 decembrie, într-o etapă de relaxare a restricțiilor impuse pe 17 noiembrie pentru a opri răspândirea în ritm îngrijorător a noului coronavirus.

Astfel, după mai bine de două săptămâni de lockdown. Guvernul austriac a anunțat miercuri că plănuiește să renunțe la o parte dintre măsurile extrem de stricte instituite în contextul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19. Nu va fi vorba însă despre o relaxare totală, multe dintre restricții urmând să fie păstrate și după 7 decembrie.

Restricțiile valabile în acest moment pe tot parcursul zilei ar urma să se aplice în special în intervalul orar 20.00 – 6.00. Concret, începând de luni, magazinele, companiile din domeniul serviciilor și muzeele se vor redeschide, iar cursurile regulate vor fi reluate în grădinițe și școli.

Pe de altă parte, restaurantele vor rămâne închise. Restaurantele, hotelurile și instituțiile culturale nu se vor putea redeschide până pe 7 ianuarie. Sporturile în aer liber, inclusiv schiul, vor fi permise începând din 24 decembrie.

Persoanele care intră pe teritoriul austriac venind din zone de risc vor trebui să rămână în carantină pentru 10 zile, urmând a fi testate prin sistemul RT-PCR după primele cinci zile.

 

Detaliile anunțate de Guvernul de la Viena privind relaxarea restricțiilor

 

Ieșirile din timpul nopții – Începând din 7 decembrie se vor aplica în continuare restricțiile privind părăsirea locuințelor pe timp de noapte, între orele 20.00 și 6.00. În acest interval, austriecii pot ieși din casă pentru a merge la serviciu, pentru asigurarea necesităților de bază, pentru îngrijirea altor persoane sau pentru exerciții fizice în aer liber.

În timpul zilei, în locurile publice, oamenii care nu locuiesc în aceeași gospodărie trebuie să păstreze o distanță de cel puțin un metru unii față de ceilalți și să poarte măști de protecție. De asemenea, pe parcursul zilei se pot întâlni în locurile publice cel mult șase adulți și șase copii din cel mult două gospodării diferite.

Trecerea frontierelor – Ministrul de Interne, Karl Nehammer, a anunțat controale mai stricte la graniță. Până la data de 10 ianuarie, clasificarea zonelor de risc se va face în baza incidenței cazurilor de coronavirus înregistrate într-un interval de 14 zile. Persoanele care ajung în Austria din aceste destinații vor trebui să petreacă o perioadă de 10 zile în carantină, cu posibilitatea ca după cinci zile să facă un test RT-PCR care dacă va avea rezultat negativ va duce la ridicarea carantinei.

Restaurantele vor rămâne închise și după 7 decembrie, cu posibilitatea efectuării de livrări, cu excepția băuturilor alcoolice. Serviciile de livrare a produselor alimentare vor putea funcționa și în timpul nopții. Restaurantele ar putea fi redeschise începând din 7 ianuarie, cu păstrarea unor măsuri restrictive, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Piețele de Crăciun vor fi închise. În perioada sărbătorilor, între 24 și 31 decembrie, va fi permisă organizarea de întâlniri la care pot participa cel mult 10 persoane din gospodării diferite.

Începând din 7 ianuarie, instituțiile de cultură și cinematorgrafele ar putea fi redeschise. Muzeele și bibliotecile se vor redeschise din 7 decembrie.

Practicarea sporturilor de contact va fi în continuare interzisă, iar sălie de sport vor rămâne închise pentru sportivii amatori. Terenurile de sport din aer liber ar putea fi deschise din 24 decembrie, ceea ce înseamnă că de Crăciun oamenii vor putea, inclusiv, să schieze.

Centrele comerciale vor fi deschise începând de luni, cu condiția să existe o suprafață de zece metri pătrați pentru fiecare client. Servirea de mâncare și băuturi în aceste zone va fi interzisă.

De asemenea, școlile și grădinițele vor fi redeschise din 7 decembrie, toți elevii cu vârste de peste 10 ani fiind obligați să poarte măști de protecție. Universitățile vor continua învățământul online, potrivit B1.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel